Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvingades föda i bilen

/

Annons

Kvällen innan hade Helen fått sina första värkar och hon insåg att det snart var dags. Paret övervägde om de skulle åka in till BB i Falun, men när värkarna lugnade ner sig beslöt de sig för att vänta.

- Så gick vattnet natten därefter. Vi skyndade oss in i bilen och satte fart mot Falu Lasarett, efter att ha tagit kontakt med förlossningsavdelningen i Falun. När vi kom till Nås insåg vi att vi inte skulle hinna fram i tid, så vi ringde ambulansen som skulle möta oss på vägen.

Vid Långsjön mellan Floda och Mockfjärd, 25 minuter från parets hem i Duvnäs, blev situationen kritisk. Barnet hade bestämt sig för att komma ut.

- Där sa Helen att hon inte kunde hålla emot längre, så jag tvärnitade bilen in på grusplanen. Jag hade kontakt med både barnmorska och ambulans på telefonen, men av någon anledning bröts våra samtal hela tiden. Men jag kommer ihåg att de sa till mig att jag skulle kavla upp armarna och dra några djupa andetag, säger Kjell.

Det var bråttom och natten var becksvart. Bara den lilla lampan i taket på bilen gav ljus åt paret när de gjorde sig redo för förlossning.

- Jag försökte skjuta bak sätet, men det gick inte. Det var en stol där bak som ställde till problem och när det äntligen gick att ställa in sätet var barnet redan på väg ut.

Helen tog spjärn mot instrumentbrädan och Kjell tog emot det nyfödda barnet bara några minuter senare. Den lilla flickan verkade må bra, men barnets andning oroade föräldrarna.

- Vi insåg till slut att navelsträngen hade fastnat runt halsen på den nyfödda, och att det var därför hon andades så konstigt. Vi lyckades ta bort den och efter ett tag började hon skrika, då förstod vi att allt hade gått bra.

Ambulansen kom så småningom och Helen fick lägga sig på båren med den lilla flickan i famnen. Navelsträngen klipptes inte av förrän de var på plats på BB i Falun.

- Ambulanspersonalen från Borlängeambulansen var helt fantastiska. Dom ska ha ett stort tack, säger Helen.

När Helen och Kjell berättar om förlossningen i bilen är de påtagligt rörda. Så här i efterhand verkar båda ganska nöjda med hur situationen fortlöpte.

- Allt gick ju bra, och det känns fantastiskt att vi klarade av detta helt på egen hand. Folk frågar om vi hade panik och det hade vi faktiskt inte, vi var oerhört skärpta båda två.

Platsen vid Långsjön kommer givetvis alltid att vara speciell.

- Varje gång jag åker mellan Floda och Mockfjärd blir jag påmind om den där natten. Så kommer det alltid att vara, det är fint, säger Kjell.

Mer läsning

Annons