Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sprang fort och prickade rätt

/
  • Helena Pollack blev i helgen svensk mästare i springskytte med pistol.  Foto: Sven Thomsen

Annons

Att påstå att springskytte är en stor sport med många utövare vore kanske en överdrift. Men den finns och det är många poliser som håller på med detta.

- Jag tog mitt första SM för 16 år sedan och sedan dess har det blivit ytterligare några, säger Helena Pollack.

Att tävla i springskytte med pistol påminner väldigt mycket om skidskytte. Målen är de samma, förutom att pistolskyttarna skjuter på 20 meter i stället för 50 meter, som skidskyttarna gör.

- Men vi skjuter i stället sex gånger på varje tävling och springer cirka en kilometer mellan varje skjutning, klargör Helena Pollack.

Hon betonar att det viktigaste är att snabbt gå ner i varv på skjutstationen för att kunna vara så koncentrerad som möjligt.

- Vi har inget färdigt magasin att stoppa i pistolen, utan får stoppa i varje enskilt skott och tar man det lite lugnt så går det en halvminut ungefär och det räcker som regel för att gå ner lite i varv, berättar Helena Pollack.

Helgens mästerskapstävlingar hölls i Stockholm och Helena lyckades träffa med alla 30 skotten och fick därmed inga straffminuter. Närmaste konkurrenten sköt tio bommar och blev aldrig något riktigt hot för Helena.

- Mitt resultat hade räckt till en tiondeplats bland herrarna, så jag känner mig riktigt nöjd, summerar Helena Pollack.

Mer läsning

Annons