Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skogsdag för nostalgiska

/
  • Tunga var de, de gamla motorsågarna. Men starka. Åke Bäckman tar gärna fram en veteran när han ska hugga ved.
  • Mång skogsintresserade sökte sig till Örskogen för att få sig en nostaigisk återblick.
  • 300 spgar, ungefär, har Åke Bäckman i sin samling hemma i Vansbro. Ett urval visade han upp i Örskogen.
  • Åke Bäckman kör en demonstrationstur över stock och sten.
  • Lars Steffansson rattar en Äppelbobyggd

Annons

- Det är andra året som jag anordnar den här skogsdagen, säger Lars Steffansson, tyvärr blev det kollison med Jolpäronfesten i Järna. Men jag hade inget alternativ. I fortsättningen måste jag ägna all energi åt att förbereda älgjakten.

 Kollisionen till trots så hade många sökt sig till Örskogen. Främst män med en bakgrund inom skogsbruket, som kommit för att återuppleva en tid som varit.

 Då de släpat på motorsågar vägande 15-20 kilo genom djup snö. Då de kämpat med ombyggda jordbrukstraktorer i tuff skogsterräng. Och fått några futtiga ören i betalning för varje huggen massabit och någon krona per timmerstock.

 Något av huvudperson i Örskogen var Åke Bäckman. En man med mani på motorsågar och andra motordrivna skogsmaskiner. Han hade tagit med sig ett urval av sin samling och demonstrerade glatt de olika redskapen och svarade på alla frågor.

 - Jag har väl ungefär trehundra sågar hemma, berättar Åke.

 Ett par timmar varje dag tillbringar han i verkstaden och att prylarna är i gott skick, trots avsevärd ålder visade han ständiga prov på. Det var ett ryck i snöret och så dundrade motorn igång.

 - Den här, sa han och höll upp en veteran, startar den inte på första draget, så är det lika bra att gå hem!

 Men visst startade den och med ljudet från vassa motorer ännu ringande i öronen återvände tidningens utsände till mer bebyggda trakter.

Mer läsning

Annons