Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Simfunktionärer utbildades i säkerhet

/

Annons

Anmälningarna inför simmarhelgen är rekordmånga, så många att man på Vansbrosimningen inte hinner med att registrera alla. Av säkerhetsskäl måste Vansbrosimningen nu börja neka de anmälningar som har passerat anmälningsdagen och kommit in för sent. Kortsimmet är undantaget. Där kan man anmäla sig fram tills en timme före start.

- Vi måste veta vilka som är i vattnet, säger Arne Almgren, ordförande i Vansbrosimningen.

Under simmarhelgen kommer ungefär 500 funktionärer att arbeta med säkerheten i de olika loppen. Säkerhetsfunktionärerna har i tidigare lopp gjort få ingripanden, men för att hålla sig uppdaterade har man kontinuerlig utbildning. Igår samlades ett fyrtiotal vid målområdet för att delta i den årliga säkerhetsutbildningen. Utbildningen bestod av tre delar; räddning från brygga, räddning från båt och hjärt- och lugnräddning.

På den kilometerlånga bryggan kommer under helgen ett åttiotal livräddare att stå utplacerade, och 80 båtar med personal sätts ut i Västerdalälven och Vanån.

- Vi har en fullfjädrad säkerhetsapparat med god erfarenhet och rutin. Den är väldigt omfattande och täcker både land och vatten. Vi tummar inte en millimeter på säkerheten, säger Andreas Steffansson, säkerhetsansvarig.

Simmartävlingarna har hittills varit fria från allvarligare incidenter.

- Problemen brukar vara kramp, andningssvårigheter och kyla. Det är speciellt att simma i öppet, mörkt vatten om man inte är van, särskilt när det är mycket folk. Men så gott som alla fullföljer loppen, det är bara omkring 0,5 procent av deltagarna som brukar avbryta tävlingen, säger Andreas Staffansson.

Numera har uppemot 95 procent av alla simmare våtdräkter. Det finns enligt Andreas Steffansson två fördelar med detta.

- Dels så skyddar våtdräkten givetvis mot kyla, och dels så flyter man bättre. Han tillägger också att det är viktigt att ha en våtdräkt som passar.

Vattentemperaturen ligger i dagsläget runt 18 grader en meter ner under vattnet, vilket är en något lägre temperatur än de senaste två åren.

- Temperaturen ligger ändå på en bra nivå, med tanke på de sista veckornas regnväder. Jag ser fram emot en bra tävlingshelg, säger Andreas Steffansson.

Mer läsning

Annons