Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pensionär tror på framtiden i Vansbro

Annons

Redan år 1998 var han med och startade upp Industrikraft - en ekonomisk sammanslutning av flera industrier i kommunen. Industrikraft är numera en av ägarna i Näringslivssamverkan.

Under början av förra året var han med och startade upp Näringslivssamverkan.

- Man ringde till mig hösten 2005 och frågade mig om jobbet. Man ville skapa en gemensam resurs och jag blev tillfrågad om jobbet. Jag tyckte det lät intressant och efter betänketid sa jag ja till att komma hit och starta upp verksamheten Näringslivssamverkan. Men jag sa då att jag skulle arbeta med det i maximalt två års tid, berättar Henrik Brandberg som tidigare drev både egen konsultfirma och eget antikvariat på sidan av jobbet som ansvarig för Industrikraft i Vansbro.

Näringslivssamverkan startades för att utveckla det befintliga näringslivet i kommunen, samt verka för nyetablering. Dessutom är föreningens uppgift att förbättra kontakterna mellan näringslivet, myndigheter och kommunen. I Näringslivssamverkan ingår köpmannaföreningen i Vansbro och Dala-Järna, LRF, Företagarna, Industrikraft och kommunen.

Resultatet av ett av många intressanta projekt, som Brandberg varit med och drivit, kommer att ramla ner i brevlådorna hos Vansbroborna under juni månad. Det är en företagstidning som kommer att delas ut 3-4 gånger per år och som kommer att innehålla reportage från företagen i kommunen

- Tidningen ska inspirera andra och få andra att se att det går att driva eget företag, säger han.

Några större svårigheter tycker han inte jobbet har inneburit. Men det finns mycket att jobba med för att förbättra företagsklimatet.

- Ett viktigt jobb framöver är att arbeta för ett bättre företagsklimat i kommunen. I de mätningar som Svenskt näringsliv har gjort hamnar Vansbro långt ner när det gäller företagsklimatet. Det är viktigt att utveckla samarbetet mellan kommunen och företagen ännu mer. I dag görs det kontinuerligt företagsbesök där vi har kommunalråd och politiker med oss. Man måste lyssna in vad företagen vill, säger han

- En företagare är en individualist som vill bestämma, vill ha lite makt och räkna sin dagskassa. Det är därför man vill vara företagare, så tänkte jag när jag hade företag.

Han tror på framtiden för näringslivet i Vansbro och han har trivts med jobbet.

- Det roligaste är att se att det går så bra för så många företag. Det har även varit kul att få rekrytera Vansbrobor som efterträder mig, det är Oskar Lundgren som efterträder mig som näringslivschef och Therese Englund börjar som näringslivssamordnare.

Pensionärslivet kommer inte att handla om någon stillas sittande tillvaro för Brandberg.

- Jag har en jordbruksfastighet som ska underhållas, dessutom är jag både fiske- och idrottsintresserad. Jag är även intresserad av gamla böcker.

Fakta: Fakta:

Namn: Henrik Brandberg.

Ålder: 61 år.

Bor: Falun och Dala-Floda.

Familj: Gift med Rosita. Två döttrar och fyra barnbarn.

Intressen: Idrottsintresserad. Innehar gällande dalarekord i höjdhopp utan ansats (1,58 meter).

Mer läsning

Annons