Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nåshemmet läggs ner

Annons

Det var för 2,5 år sedan som Carema Care tog över driften och köpte Nåshemmet. De patienter som vårdats vid hemmet kommer från hela Mellansverige och är människor med omfattande omvårdnadsbehov och eller demenssjukdomar. Av anläggningens 23 vårdplatser är för närvarande 15 av dem belagda.

Ett av problemen som lyfts fram av företaget och som ett skäl till beslutet är att det handlar om gamla och otidsenliga lokaler.

- De boende har ingen egen toalett och det går inte heller att bygga om så att det skulle kunna lösa sig, säger Margareta Eriksson.

Företaget uppger vidare att de undersökt möjligheterna att använda lokalerna för ett annat ändamål inom företaget, men inte hittat någon lämplig lösning.

i dag är det 30 anställda vid Nåshemmet, inklusive vikarier och de fick beskedet på tisdagen om att det kommer att bli en avveckling av verksamheten.

Även om Carema Care har verksamheter på flera platser i Dalarna så kan inte Margareta Eriksson lova att någon av de som nu sägs upp kommer att erbjudas jobb där.

- Vi får naturligtvis titta på det, men avgörande är naturligtvis om det kommer att finnas några lediga tjänster där, säger Margareta Eriksson.

Ingen bland de anställda eller facklig företrädare på Nåshemmet vill prata med tidningen, situationen är mycket jobbig och ansträngande för alla inblandade.

Annika Andersson, ombudsman på Kommunal i Dalarna, uppger att parterna ska träffas om ett par veckor och då kommer de formella förhandlingarna att inledas.

- Vi har i princip bara enats om ett datum vi ska träffas, säger Annika Andersson.

För de 15 patienter som nu finns på Nåshemmet är också framtiden oklar. Det är hemkommunerna som är uppdragsgivare och Carema Care kommer att kontakta dem för att reda ut vad som ska hända med patienterna.

- Det är ingen självklarhet att vi bara kan flytta dem till andra vårdhem som vi driver, det måste uppdragsgivarna fatta beslut om, säger Margareta Eriksson.

Mer läsning

Annons