Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nåsdrama får sitt rättsliga efterspel

Annons

Det var på kvällen den 18 maj förra året som den dramatiska händelsen utspelades längs riksvägen genom Nås. Kvinnan kom körande i bil när hon vid en korsning stoppades av 27-åringen som stod mitt i vägen. Då hon stannat lade sig mannen först på motorhuven innan han klev ned och istället slet upp bildörren. Väl inne i bilen tog han stryptag på den chockade kvinnan som skrek och lade sig på signalhornet för att påkalla uppmärksamhet.

27-åringen hade redan innan misshandeln av kvinnan angripit flera personer i området och någon hade då kontaktat 30-åringen som begav sig till platsen. Han upptäckte snart vad som pågick och beväpnad med en domkraft kom han till kvinnans undsättning. Med två slag, det ena mot axeln och det andra mot huvudet, stoppades attacken och 27-åringen föll ihop utanför bilen. Han fördes i ambulans till Falu lasarett och senare till Akademiska sjukhuset i Uppsala.

30-åringen misstänktes till en början inte för något brott men sedan det konstaterats att ingripandet resulterat i både ett krossat skallben och en mindre hjärnbarksblödning så ändrades uppfattningen. 30-åringen som kom till kvinnans undsättning riskerar nu det hårdaste straffet sedan han åtalats för grov misshandel medan åklagaren ansett att angriparen endast ska åtalas för misshandel.

I fredags hölls huvudförhandling i målet vid Mora tingsrätt där dilemmat för rätten var att försöka att bringa klarhet i hur långt nödvärnsrätten sträcker sig.

Åklagaren Christina Rällsjö menade att 30-åringen gått för långt i sitt handlande och ansåg att han borde dömas till ett långt fängelsestraff för det livsfarliga övervåld som hon ansåg att han gjort sig skyldig till. Däremot menade hon att straffet för angriparen borde stanna vid vilkorlig dom på grund av de allvarliga skador han drabbats av.

27-åringens advokat var av samma uppfattning men ansåg att 30-åringen borde dömas för mordförsök. Sin klients handlande ansåg han att inte sträckte sig längre än till ofredande och att ett bötesstraff därför vore den rimligaste påföljden.

30-åringens advokat, Göran Lock, menade å sin sida att hans klient handlat hedervärt och att det var självklart att han handlat i nödvärn. Han menade också att 30-åringen inte hade något syfte att skada 27-åringen allvarligt utan att slaget enbart utdelats för att freda både honom själv och kvinnan. Att slaget träffat i huvudet var endast en olycklig omständighet.

Både kvinnan och 27-åringen har yrkat på skadestånd, kvinnan med 8 000 kronor och 27-åringen med 130 000 kronor.

Dom i målet väntas inom två veckor.

Mer läsning

Annons