Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyfter stock och sten

/
  • Efter SM-tävlingarna och en tredjeplats satsar Thomas Skålberg för fullt för att även bli svensk mästare i stenlyft, cirka 135 kilo väger stenen för den som undrar.  Foto: Sven Thomsen
  • Stocken hanterar Thomas Skålberg som vilken vedpinne som helst, men så är han också svensk mästare i stocklyft.  Foto: Sven Thomsen
  • Vid sitt första SM bärgade Thomas Skålberg en guldmedalj och det ser han som den första i rad av många som ska hem till Äppelbo.  Foto: Sven Thomsen

Annons

När han var 15 år spelade han hockey och kände ett behov av att bli starkare rent fysiskt, inspiration fick han av sin pappa Mats som tränat styrketräning.

- Jag kände ganska snabbt att jag hade lätt för att bli både stor och stark och det gick ganska lätt, säger Thomas Skålberg.

Han fortsatte med träningen några år och gjorde det mest för husbehov, han hade ingen idé om att börja tävla. Inte förrän han fick tag i en handklämma som var extra hård att klämma samman.

- Jag började testa lite lätt och kände att jag skulle kunna fixa det och det skulle jag i så fall vara en av få i Sverige som gjort, motståndet i handklämman är 130 kilo, poängterar Skålberg.

Det visade sig gå och han visade upp sig för domare och då väcktes tanken på att börja träna mer för att tävla i olika grenar.

- Det finns en klämma med 146 kilos motstånd i och den har jag klämt på träning, fixar jag det inför domare är jag den sjätte i världen som gör det, säger Thomas Skålberg.

För att testa sina kunskaper anmälde han sig till en tävling i showlifting som sporten kallas, de lyfter på allt möjligt och släpar på bland annat lastbilar.

I helgen som gick var det dags för det stora provet och då lyckades han lyftas en stock på 110 kilo 13 gånger, från axlarna och upp på raka armar. Det räckte för att bärga guldet i SM och det är inte utan att Skålberg känner sig lite stolt.

Riktigt lika bra gick det inte i stenlyft, där blev det en delad tredjeplats, så nu blir det hårdträning hemma på gården i Äppelbo med stenlyftning.

- Det är kul att hålla på och så länge jag håller ihop i kroppen tänker jag fortsätta, säger Thomas Skålberg

Fakta: Drömmer om stock och sten

Ålder: 26

Bor: Hus i Äppelbo

Familj: Flickvän i Stockholm

Ser på: Film och kraftsportprogram

Lyssnar på: All sorts musik, är allätare

Läser: Dagstidningar

Väger: 135 kilo

Längd: 188 cm

Hobby: Fiske

Mer läsning

Annons