Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Luftakrobater gjorde upp i SM

/

Annons

Överallt går piloterna runt i cirklar och andra mönster, samtidigt som de gör konstiga gester. Det skulle kunna uppfattas komiskt om man inte visste bakgrunden till det hela. Inför de avancerade manövrarna i luften torrtränar nämligen piloterna sina manövrar på marken.

- Det svåraste är att få precision i alltihop, vi fick dessutom ett okänt program att flyga efter i går kväll och ett till i morse, berättar Anders Olsson från Västerdalarnas flygklubb.

Han är en av alla de piloter, med rätt att flyga avancerad flygning, som intog luftrummet över Dala-Järna under fredagen och lördagen. Bakom honom står en YAK-55 - en rysk maskin som toppar i 450 kilometer per timme. I nosen sitter en niocylindrig stjärnmotor som levererar 360 friska hästkrafter. Det är prestanda som räcker väl till för den luftakrobatik som Anders Olsson och de andra piloterna genomför i den högsta avancerade klassen.

- Kärran tål plus "nio g" och minus "sju g", berättar han.

Att pressa maskinen i nio g innebär att kroppen utsätts för enorma påfrestningar då kroppsvikten ökar. Och det tar tid för piloterna att bygga upp g-toleransen i kroppen när säsongen börjar.

Totalt var det 16 piloter som gjorde upp om SM-titlarna i de tre klasserna. Fyra piloter kommer från Västerdalarnas flygklubb; det är Anderson Olsson, Christer Gustafsson, Jörgen Davidsson och Lennart Harju.

SM-tävlingarna pågick under två dagar. Under fredagen fick piloterna flyga ett känt program. Dessutom flög de ett fritt program som de kunde anpassa både till sin flygmaskin och till sig själva som piloter.

Där uppe i lufthavet tumlar piloten Bengt Bössfall runt. Nere på moder jord har ytterligare flygplansmotorer väckts till liv. Motormullret lägger sig över flygfältet, solen skiner och det är en blå himmel. Då är det lätt att förstå att flygning har blivit ett sätt att leva för många.

Fakta: Resultat från SM i Dala-Järna:

•Advanced:%

1Lennart Harju69.0

2Joakim Grepe65.1

3Anders Olsson57.2

•Intermeditate:%

1Nils Jönsson73.9

2Jörgen Davidsson69.9

3Wolfram Meyer69.6

•Sportsman:%

1Anders Trygg76.6

2Peter Sallnäs68.6

3Per Bankvall68.2

Mer läsning

Annons