Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Linné-inspirerad utställning i Äppelbo

/
  • Snabbkurs. Här kan besökare få en inblick i 1700-talshistoria.  Foto: Lisa Olin

Annons

På hembygdsgårdens parkering i Äppelbo står minst ett tiotal bilar. Alla har kommit för att ta del av utställningarna, som arrangeras av Mattias Lundell och Rut Nilsson. Besökare kan gå omkring här i de olika husen och ta del av det varierande utbudet. I ett av husen har Carl von Linné satt sin tydliga prägel. Innanför dörren hänger en bild på blomsterkungen själv, och i resten av rummet trängs vanliga växter med medicinalväxter och diverse växtrelaterade saker som barkbröd och växtfärger.

På gården kan nyfikna gäster få en inblick i hur 1700-talets Äppelbo såg ut. Här finns bland annat beskrivet hur polisväsende, skola och kyrka fungerade. De enkla och informativa texterna blandas bland annat med olika citat från Carl von Linné ur hans dagboksskildring "Dalaresan". Den som vill kan även få en allmän snabbkurs i 1700-tals historia, för att få kännedom om upplysningens idéer om nytta och den ökade tilltron till naturvetenskapen som präglade världen på den tiden.

I ett annat hus har Mattias Lundell också samlat konfirmationsfoton från åren 1917- 1945, tagna av fotografen AE Persson.

- När jag satt upp konfirmationsbilderna från början var de flesta ansikten på bilderna okända, men nu är merparten identifierade, säger Mattias Lundell.

Det är inte första gången fotona visas på hembygdsgården. Förut har de suttit lite här och var, men denna gång har de alltså fått ett eget rum.

- Både Linnéutsällningen och fotona har varit populära, säger han.

Han räknar med att ungefär 250 personer ska besöka utställningarna i hembygdsgården i sommar.

Mer läsning

Annons