Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Goa gubbar i Hulån igen

/
  • I arbete. På jordgubbsfältet jobbar arbetarna på accord. Dom får betalt per liter. En av plockarna är Gina Eriksson från Vansbro. Hon var, som de andra, uppe med tuppen för att bistå med arbetskraft.

Annons

- Vi vill ha fint väder så bären mognar, solsken gör bären goda, säger jordgubbsodlaren Mats Jansson.

Han förklarar att vädrets nyckfullhet påverkar de små gubbarna. Det har varit en ganska kall sommar med mycket regn, vilket gör att bären kan komma i otakt.

- Vissa är mogna, andra inte. Värmeböljan i början av mars månad satte fart på plantorna, men sedan har utvecklingen varit ojämn. Vi plockar de bär som är röda nu, så får de andra vänta till senare.

I år har plockningen börjat något tidigare än vanligt. Normalt sätt skulle man ha skördat den första jordgubben först om en vecka. Rekordet var för några år sedan, då började man plocka redan den 27 juni.

Mats Jansson är säker på sin sak. Man vet när man äter en jordgubbe från Hulån.

- Det känns på smaken, dom är enormt goda.

Och visst är bären utsökta. Den som vill köpa jordgubbar kan välja mellan två olika sorter, "Zetyr" och "Polka". Skillnaden dem emellan är främst att polkan är lite sötare. "Zetyren" är en gammal goding, den har varit med i trettio år, medan Polkan fortfarande är något av en nykomling.

- Polkan har vi bara odlat i tre år, säger Mats Jansson.

Om ungefär en vecka börjar självplocket. Då kan alla som vill komma till Hulån och själva plocka av skörden.

Mer läsning

Annons