Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gengas på hjärnan

/
  • Billigare och bättre för miljön. Ivar Larsson ser mycket positivt med gengas, även om han medger att det inte direkt är ett alternativ till bensin idag.  Foto: Lisa Olin
  • Herman Karlsson från Falun gör Karl-Erik Danielssons merceders redo för ett åk. Vedkubb fylls i pannan som tänds med speciella gengaständstickor.  Foto: Lisa Olin

Annons

Ivar Larsson menar emellertid att det är synd att så få nuförtiden intresserar sig för gengasfordon.

- Dom gamla gengaskämparna blir färre och färre. Ungdomarna nu för tiden har lite kunskap och intresse om gengas. Det är trist, säger han, och lägger till att hans barnbarn är några få av de yngre som fortfarande håller fanan högt.

Ivar Larsson är pensionär och har arbetat i 40 år på åkeri i Dala Järna. För ungefär 15 år sedan arrangerade han den första gengasträffen i Dala Järna. Tanken var, och är alljämt, att gengasfantaster i Sverige ska kunna samlas och visa upp sina fordon och utbyta erfarenheter och kunskap.

Det var främst under krigstiden 1939-45 som gengas fungerade som substitut för bensinen. Bensin var svåråtkomligt och dyrt, så lösningen blev att driva bilarna med vedkubb eller kol, som vid förbränning omvandlas till gengas.

- Jag menar inte att gengas är ett alternativ till bensin idag, men det är ett sätt att få hjulen att rulla, säger Ivar Larson och framhåller även att det på många sätt är mer miljövänligt med gengas än bensin.

En av dem som gästade träffen med egen gengasbil var Karl-Erik Danielsson från Falun. För ungefär 15 år sedan byggde han om sin Merceders från 1973 och satte in en vedpanna. Detta är fjortonde gången som han infinner sig i Dala Järna på genträffsdagen.

- Det har blivit tradition för mig att åka hit. Det är roligt att se om det kommit några nyheter, nya konstruktioner på aggregat och så. Och så vill jag veta om någon slagit mitt personliga hastighetsrekord med gengasbil, säger han och skrattar.

Mer läsning

Annons