Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fel att stänga vårdcentral

/
  • Segrare. Per Rostgaard Evald får rätt igen, den här gången av kammarrätten. Nu förväntar han sig att läkarjouren i Vansbro och Malung öppnas så fort som möjligt.  Foto: Göran Danielson

Annons

I flera år har Per Rostgaard Evald kämpat för att återfå den nedlagda läkarjouren i Västerdalarna. Han har ifrågasatt landstingets beslut och fick för ett år sedan rätt i länsrätten. Enligt domen saknade närsjukvårdschefen Karin Stikå Mjöberg befogenhet att verkställa nedläggningen, eftersom hon brustit i samråd med brukare, kommuner och privata vårdgivare, vilket strider mot innehållet i hälso- och sjukvårdslagen.

Beslutet överklagades av landstinget och i förra veckan kom svaret: Länsrättens dom står fast. Kammarrätten beviljar inte ens prövningstillstånd.

- Det känns oerhört skönt och det är en upprättelse eftersom jag och min hustru har blivit så otroligt förföljda av landstinget under processen, säger Per Rostgaard Evald som anser att ansvariga tjänstemän och politiker nu ska ta sitt ansvar och ställa sina platser till förfogande.

Sannolikheten att landstinget skulle överklaga igen - till regeringsrätten, bedöms som mycket liten.

- Lika liten som att en snöboll skulle klara sig i helvetet, enligt Rostgaard Evald.

Varken landstingets jurist Lena Jönsson, eller närsjukvårdschef Karin Stikå Mjöberg, var igår anträffbara för en kommentar.

Mer läsning

Annons