Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Få mygg i sommar

/
  • Mygg av olika slag. I boken visar Bengt upp en rad olika arter av mygg som finns i Sverige.  Foto: Lovisa Svenn
  • Fantast och före detta forskare. Bengt Ehnström vet det mesta om mygg och varför det varit så dåligt av dem just i år.  Foto: Lovisa Svenn

Annons

Det finns runt 40 stickmyggsarter i Sverige som under året beter sig på en rad olika vid. En del övervintrar på vindar och ladugårdar och en del lägger sina ägg över vintern som kläcks lagom till våren. Det är just de som kläck under våren och utvecklar larver som sticker oss lagom till midsommar. Men i år har det varit ont om mygg i trakterna, något som helt och hållet beror på att vattenflödena varit för låga. Äggen väntar nämligen på regent så att larverna kan flyta upp på vattnet och efter tre, fyra veckor ser man sen dem vid vattensamlingar.

- Vi har alltså chans att bli myggbitna under en stor del av året men det är bara honor som biter eller sticks då de behöver extra födotillskott, i form av blod, för att de ska klara av att producera många ägg, säger Bengt.

Men att bli myggbiten under vintern är ovanligt då de oftast blir allt för slöa när kylan går ner under tio grader.

En mygga kan, från att den kläcks, vandra upp till en halv mil för att finna vatten men torkan i skog och mark har gjort att årets myggproduktion minskat avsevärt.

- Visst har vi haft mulna dagar den här sommaren men det har fortfarande inte kommit den mängd regn som behövs.

Bengt har den här sommaren lagt märke till att han kunnat fiska i lugn och ro utan att lida av myggen och dess surrande ljud.

- Det brukar vanligtvis vara fruktansvärt mycket i de här trakterna, men det finns vissa knep man kan ta till om man skulle befinna sig i ett myggtätt område, fortsätter Bengt.

Bengt tipsar om att man ska använda sig av ljusa kläder i stället för mörka då myggen dras till värmen som man utsöndrar då. Mygg är också dåliga flygare, därför vists de ofta bland träd och buskar.

- De dras också lättare till dålig odör, så ett tips är kanske att tvätta sig lite oftare, säger Bengt och skrattar.

- Man får se hur det blir till nästa år, det kan bli en lika dålig myggsommar då inte så många ägg kanske läggs nu över vintern. Man kan ibland fundera på deras funktion här på jorden men man måste också komma ihåg att det är tillexempel en omtyckt fågel föda, för dem spelar myggen en stor roll, säger Bengt.

Mer läsning

Annons