Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Få flodpärlmusslor i älven

/
  • Volontär. Lars Olsson från Vansbro har tidigare gått en miljövårdsutbildning i Leksand. Nu passade han på att använda sina kunskaper som frivillig musselinventerare.
  • På musseljakt. Emelie Lius och Linnea Johansson från naturvetenskapsprogrammet vid Leksands gymnasium letar efter flodpärlmusslor. Närmast i bild är Ann-Sofie Ahlfors som är Fortums egen miljöhandläggare. I bakgrunden följer kommunens miljöchef, Tomas Isaksson, deras arbete.
  • Flodpärlmussla. Louise Siljebro från Gagnef deltog i inventeringen. Här visar hon upp en av de flodpärlmusslor som hittades.

Annons

-Totalt hittade vi bara fem flodpärlmusslor längs hela sträckan, säger Kjell Leander, lärare vid skolan och musselexpert med 25 års erfarenhet.

Anledningen till inventeringen är den utbyggnad av kraftverket i Eldforsen som just påbörjats. Dämningsnivån kommer att höjas med två meter vilket gör att den fridlysta flodpärlmusslan kommer att ha små möjligheter att överleva längs hela den sträcka som nu inventerades.

-Musslan kräver strömmande vatten men nu kommer hela sträckan upp till Hummelforsen att mer likna en sjö och då försvinner deras möjligheter att överleva eftersom de kräver strömmande vatten, säger Kjell Leander.

När turbinen i Eldforsen renoverades 1999 hittades flodpärlmusslor i inloppskanalen som då torrlades.

-Inför den här inventeringen har vattennivån sänkts med två meter men just där musslorna hittades 1999 har vi inte kunnat leta i dag eftersom det ligger på åtskilliga meters djup, säger Kjell Leander.

-Vi har hittat mängder av dammusslor men inte många flodpärlmusslor, säger Louise Siljebro från Gagnef som var en av de elever som genomförde inventeringen.

Att skilja de två arterna åt kräver också sina kunskaper.

-De har samma färg men flodpärlmusslan är mer njurformad än dammusslan och oftast även större, säger Louise.

Strax ovenför dammen hittade hon ändå ett tomt men relativt färskt skal av rätt sort och som visar att flodpärlmusslan finns i området.

-Tanken är att vi ska flytta de musslor vi hittar men det blir först då det är dags att höja vattennivån om ungefär ett år, säger Kjell Leander.

Vart de ska flyttas vet han dock inte i dag.

-Eventuellt kommer de att flyttas till ett lämpligt område ovanför Äppelbo men om Fortum ser till att det blir ett fint omlöp i den gamla älvfåran här i Eldforsen så är det möjligt att vi kan flytta dem dit.

Det blir nu länsstyrelsens miljövårdsenhet som får ta ställning till vilka insatser som ska göras för att rädda de hotade flodpärlmusslor som finns i området.

Mer läsning

Annons