Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett decennium av gräv runt Lima-mordet blir till bok

/

Fredrik Öjes var med i tisdagens Veckans Brott på SVT för att prata om det 44-åriga ouppklarade mordet i Lima på 80-åriga Selma Dahl.
Själv bestämde han sig för tio år sedan att börja gräva i det när hans farmor berättade om fallet på sin dödsbädd.

Annons

Han är född och uppvuxen i Malung, men det var inte förrän farmodern förklarade att hon kanske visste saker om mordet som ingen annan hade berättat som Fredrik blev nyfiken.

Då bestämde han sig för att nysta i ett fall som har förbryllat Lima-borna i 44 år.

– Hon berättade en del saker som jag inte vill gå in på nu. Jag håller på att skriva en bok om det. Det är ett otroligt intressant fall, säger Fredrik.

Fredrik är 34 år och har tidigare studerat etnologi, han är inte bara intresserad av själva mordet, utan av kulturen runt omkring.

– Jag bryr mig mycket om människorna, hur hanterar man det kulturellt. Jag lägger mycket fokus på det, berättar han.

Fredrik, som är journaliststudent och har vikarierat på Dalarnas Tidningar i somras, kontaktade Leif GW Persson som tyckte det var så intressant att han vill analysera det material Fredrik har fått ihop.

– Vi pratar om möjligheter att analysera det jag har. Att vara med i Veckans brott är en del av att berätta vad som kan ha hänt. Jag har forskat på egen hand i tio år. Min drivkraft är att lyfta fram en alternativ förklaring, säger han.

Lima är en liten by, som var präglad av tystnad runt mordet enligt Fredrik. Han anser att folk har rätt att veta vad som hände, att den enkla förklaring om en sjuk person som begick mordet kanske inte är den sanna.

– Både många i befolkningen och en stor grupp inom polisen valde den enkla förklaringen. Det är fullt begripligt, man behöver en förklaring till det oförklarliga.

Har du fått fram vad du behöver för boken?

– Jag har intervjuat många personer. Men jag tror absolut att det finns folk som vet mer. Jag är fortfarande intresserad om människor vill höra av sig, jag är övertygad om att det finns folk jag inte pratat med än som kanske vet saker, säger Fredrik.

Läs också: Här är listan på 18 olösta mord i Dalarna

Läs också: Författaren Aino Trosell har forskat om mordet

Mer läsning

Annons