Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Enhälligt ja till Söderlund som kommunchef

/
  • Har fullt förtroende. Att Kerstin Söderlund blev uppsagd från sitt senaste jobb som primärvårdsdirektör i Uppsala läns landsting tycks inte vara något som oroar Vansbros politiker. Kommunstyrelsen var helt enig i sitt beslut att erbjuda henne tjänsten som kommunchef från den första april.Har fullt förtroende. Att Kerstin Söderlund blev uppsagd från sitt senaste jobb som primärvårdsdirektör i Uppsala läns landsting tycks inte vara något som oroar Vansbros politiker. Kommunstyrelsen var helt enig i sitt beslut att erbjuda henne tjänsten som kommunchef från den första april.Foto: Göran Danielson

Annons

Två ärenden fanns på agendan vid det extrainsatta kommunstyrelsesammanträdet. Dels tillsättandet av ny kommunchef samt också frågan om hur den framtida organisationen ska se ut. Kerstin Söderlund fanns själv på plats och presenterades innan ledamöterna - efter en stunds utfrågning - fortsatte sina överläggningar bakom stängda dörrar. Efter en stund stod det ändå klart att kommunstyrelsen var enig i beslutet att erbjuda Kerstin Söderlund kommunchefstjänsten. Innan allt är klart återstår ändå förhandlingar om lön och anställningsvillkor.

Frågan om hur tjänstemannaorganisationen ska se ut i framtiden tycks vara en mer svårlöst fråga. Den borgerliga alliansen menar att det nu är dags att avveckla formen med tre stabschefer för att från första april återgå till en mer traditionell ledning med en kommunchef, direkt underställd kommunstyrelsen.

Alliansen anser att chefsrollerna blir betydligt tydligare i den formen där också ett led av mellanchefer försvinner. Samtidigt vill alliansen också ta tillbaka de gamla chefsbenämningarna som teknisk chef, ekonomichef och liknande för att använda ett språk som allmänheten förstår. De menar också att tidpunkten vore lämplig då förordnandet för stabscheferna går ut vid månadsskiftet då även kommunchefen tillträder om allt går i lås. Förslaget har inte heller stött på något motstånd i de mbl-förhandlingar som redan genomförts.

Efter en dryg timmes debatt var ledamöterna redo att gå till beslut, något som krävde en votering. 18-17 blev resultatet till alliansens fördel sedan en ledamot avstått från att rösta. Beslutet blev ändå återremiss då det endast krävs en tredjedel av rösterna för återremiss.

Ärendet kommer nu att återupptas i kommunstyrelsen den 3 april då även ett extra kommunfullmäktige kommer att hållas.

Mer läsning

Annons