Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De lär sig flyga med bara naturen som drivkraft

/
  • Skolstart. Karl Erik Karlsson gör sig klar för ännu en skolstart i det tvåsitsiga segelflygplanet. Bakom sig har han den rutinerade läraren Jonas Star-Tenn.  Foto: Göran Persson
  • Blivande piloter. Ute på fältet står Karl Erik Karlsson och dottern Lotta Karlsson från Västerås, samt Kristoffer Jonsson från Dala-Järna och Johan Riis från Siljansnäs. Alla blivande segelflygpiloter.  Foto: Göran Persson
  • Lyftkraft. Segelflygplanet har fått tillräcklig fart för att kunna lyfta från marken och lägger sig bakom bogserflygplanet, för att sedan bogseras upp på flera hundra meters höjd.  Foto: Göran Persson

Annons

Det är en miljövänlig sport i ordets rätta bemärkelse. Med hjälp av varma uppvindar kan piloterna vinna höjd och många duktiga segelflygare kan flyga många mil med bara termiken (varm luft som stiger uppåt) som drivkraft. Det är människa, natur och teknik i fullständig och vacker symbios. När tidningen besökte flygfältet var det fyra entusiastiska elever på plats, som skolade under ledningen av läraren Jonas Star-Tenn. Det är fjärde året klubben anordnar intensivkursen och det är flyg på schemat hela dagarna för eleverna.

- Vi startar klockan åtta på morgonen och slutar först klockan tio på kvällen, berättar Jonas Star-Tenn på vägen ut till segelflygplanet.

Ute på fältet möter vi Karl Erik Karlsson och dottern Lotta Karlsson från Västerås, samt Kristoffer Jonsson från Dala-Järna och Johan Riis från Siljansnäs.

De intensivskolar under två veckor och eleverna behöver oftast två sådana här intensivkurser för att kunna nå fram till det efterlängtade certifikatet. Dessutom måste de läsa en hel del teori som de avlägger prov på.

- Det här är ett effektivt sätt att lära ut på, istället för att lära sig pö om pö, berättar Jonas Star-Tenn.

- Vi vill skola när det är lugnt i luften och det är på morgonen och kvällen. På dagen är det ofta andra som flyger. Flera av eleverna har redan lärt sig så mycket att de flyger själva under lärares uppsikt från marken.

- Det är komfortabelt att segelflyga, bara man är fokuserad på vad man ska göra är det inga problem, det är inte heller så mycket annan flygtrafik här, berättar Karl Erik Karlsson.

Och att de blivande piloterna njuter i fulla drag går inte att ta miste på.

- Det är en upplevelse bara att vara i luften och att vinna höjd, berättar Karl Erik Karlsson.

Johan Riis tvekar inte på svaret kring vad det bästa med segelflygning är:

- Det är känslan att vara fri, berättar han.

Karl Erik Karlsson startar med läraren i baksits. De rullar ett antal meter på marken innan segelflygplanet får lyftkraft och de lägger sig sedan bakom bogserflygplanet. De försvinner bort mot den blå himlen, för att under ett antal minuter bogseras upp på flera hundra meters höjd.

Se bildspel! Klicka här!

Mer läsning

Annons