Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bumerangen återuppstår

/
  • Först på plats. Helén Norgren och Britt Olsson var två av de första kunderna som tittade in när Bumerangen nyöppnade på måndagsmorgonen. Kerstin Svensson, längst till höger, visade vad som ännu så länge finns bland återvinningsbutikens utbud.

Annons

-Vi har upptäckt att det finns ett stort behov av praktikplatser där kraven kanske är lite lägre ställda än vad de kan vara ute bland företagen, säger Gerd Svanberg, ansvarig för kommunens arbetsmarknadsenhet.

Den nya butiken är inrymd i hela butiksplanet i Hedbergsfastigheten på Järnvägsgatan där Karstin Svensson anställts för att leda verksamheten.

-Vi mjukstartar lite under den här veckan men framöver har vi tänkt att hålla samma öppettider som de övriga butikerna, säger Kerstin Svensson.

En verkstad kommer att finnas där inlämnade saker ska kunna repareras innan de går till försäljning och några praktikplatser kommer även att finnas för butiksförsäljningen.

-Ännu är det ganska tomt i butiken men vi hoppas att många kommer hit med sina saker istället för att slänga bort dem, säger Kerstin Svensson som säger att allt kan lämnas in till försäljning utom vitvaror och elektroniska apparater som tv-apparater och liknande.

-Vi tar även emot kläder bara de är hela och rena, säger hon.

Tidigare hade Bumerangen även tillgång till en lastbil för hämtning av möbler och liknande men några sådana resurser finns inte i nuläget.

-De som har skrymmande saker att lämna får gärna höra av sig så kanske vi kan samordna hämtning någon gång per månad. Annars ser vi helst att sakerna lämnas direkt till butiken, säger Gerd Svanberg.

Hur många som kommer att kunna erbjudas praktik vid Bumerangen kommer enligt Gerd Svanberg att variera kraftigt.

-Målet är natruligtvis att vi ska kunna slussa ut alla i det ordinarie arbetslivet men många är i behov av en plats där de kan känna sig för och där också vi ska kunna se vilken arbetstid de orkar med. Ofta handlar det om personer som står långt ifrån arbetsmarknaden och som behöver komma igång innan vi kan titta på vilka andra praktikplatser som kan bli aktuella, säger Gerd Svanberg.

-Det är de mänskliga vinsterna vi i första hand är ute efter. Om butiken sedan självt kan finansiera hyran och lite andra kostnader så är det bara en bonus.

Mer läsning

Annons