Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bra väder för Dalarnas potatisar

/

Annons

Solen skiner, himlen är klarblå och på en av åkrarna där potatisen växer vattnas det för fullt.

- Den här veckan när vädret ska vara fint måste vi se till att potatisen får vattna varje dag tills det kommer regn igen, säger Lasse.

I år är vädret perfekt tycker de två bröderna som driver Olérs AB i Nås. Det har inte varit för varmt eller för mycket regn. Det rör dig om 35 hektar och just nu så är det full rulle på verksamheten. När potatisen sedan ska levereras till grossister räknar de med att ha plockat upp hela 35-40 ton.

- Vi har en del jobb att göra nu men till hösten är man stolt över sitt arbete och den skörd man fått. Det är inspirerande att se när man lyckas, säger Björn.

De nickar instämmande och konstaterar att det nästintill varit lite för torrt väder i år. Lasse berättar att han pratat med en kollega i södra delen av Sverige som sagt att de uppskattningsvis fått 10-15 procent av skörden förstörd.

- Ja, vi har haft tur i år, säger de båda.

Men trots att det växer bra så kommer priset på potatisen att höjas även här i dalarna.

- Det är på grund av allt regn i Blekinge, Halland och Skåne som vi också kommer att ha samma priser. Man kan väl säga att det gynnar vår verksamhet lite, tyvärr så är det så, säger Lasse.

De båda bröderna tog över verksamheten efter sin far under 1990-talet och har sedan dess levererat potatis till stora delar av dalarnas befolkning.

- Att jobba med sin bror är bra, vi stöttar varandra och har aldrig varit osams. Fördelen med att jobba med lantbruk är också att det är fritt och att man kan rå över sig själv, säger Björn.

Mer läsning

Annons