Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Billigaste liftkorten i Lindesnäsbacken

/
  • Jubileum. Bo Söderman från IF Frisk hoppas på en bra säsong för den 35-årsjubilerande Lindesnäsbacken.

Annons

Det var i början av 70-talet som Lindesnäsbon Henry Mattsson tog initiativet till bygget av en slalombacke i Östansbergets sluttning och han lyckades engagera hela byn i projektet.

En viss herr Stenmarks härjningar i pisterna gjorde att Intresset för utförsåkning var på topp.

Kommunen ställde upp med pengar, Bergslaget upplät marken och ställde även upp med maskiner och annat som behövdes för grovplaneringen av backen. Vid den tiden fanns varken anläggningen i Säfsen eller Hunflen så den nya backen i Lindesnäs var efterlängtad av alla slalomintresserade.

Den 24 februari 1972 kunde dåvarande kommunalrådet Birger Stövling klippa det blå-gula bandet och överlämna två svenska flaggor för att pryda anläggningen.

Även IF Frisk började snart med tävlingsverksamhet och under flera år anordnade klubben egna tävlingar som lockade åkare ända upp på landslagsnivå. Klubbens egna åkare hade också de fina framgångar, bland annat genom Åsa Mårtensson som gick ända till final i Kalle Anka Cup. Efter något år kunde klubben investera i en pistmaskin och senare även en konstsnöanläggning. Vid backen startades skidskola och skiduthyrning, den lilla värmestugan byggdes ut i flera omgångar och även en servering öppnades.

– Då var det en otrolig fart här, minns Bo Söderman som forfarande tillhör drivkrafterna.

Efter ytterligare några år började dock svårigheterna för Lindesnäsbacken. Stenmarksyran gjorde att många nya anläggningar byggdes och plötsligt ansågs Lindesnäsbacken som för liten. Åkarna hade hittat till de nya anläggningarna som kunde erbjuda både fler och längre pister. Det allt svalare intresset i kombination med snöfattiga vintrar ledde till att backen stängdes helt under åren 1995-99 och många trodde nog att epoken med Lindesnäsbacken därmed var över.

Lindesnäsborna var ändå av en annan mening och inför millennieskiftet tog byborna tag i saken. Liften renoverades och backen röjdes från den sly som hunnit växa upp. Sedan ett par år har nu föreningen även tillgång till en ordentlig pistmaskin efter att i några år fått preparera backen med snöskotrar.

– Det har blivit bra fart här igen och alla i byn ställer upp och hjälper till helt ideellt. Backen passar utmärkt för barn och nybörjare och ingen behöver trängas i långa liftköer, säger Bo Söderman.

Under sportlovsveckan kommer backen att hålla öppet under alla dagar och även på onsdagskvällen då det även ordnas en rad extraaktiviteter.

– Annars kommer vi att ha öppet under helgerna så länge snön räcker, säger Bo Söderman som också tror att Lindesnäs kan erbjuda landets billigaste liftkort.

– Ett dagkort för barn kostar inte mer än 40 kronor och för 300 kronor får de åka hela säsongen, säger Bo inför helgens 35-årsjubileum.

Mer läsning

Annons