Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Annorlunda Linnémarsch

/
  • Soldater. Efter vägen fick eleverna träffa Korpral Kämp Jan Larsson och Sofia Bernhardsson, från Smålands husarer. De var stiligt utklädda med tidsenligt sydda uniformer och sablar på sidorna. Foto: Göran Persson

Annons

Det var ett 70-tal elever från Berghedens skola som deltog i den första jubileumsmarschen. Under den fyra kilometer långa promenaden längs Linnéstigen, som startade strax söder om Almasjön, fick de också lösa en tipstolva.

Vid Malungsrået fick de träffa 1734-års skarprättare i Laurentius Dalecarlius. I händerna höll den svartklädda bödeln en blodig yxa

- Linné gick förbi här i augusti år 1734 och då fick han se delarna av en man hänga här, kroppsdelarna hade hängt sedan mars månad. Mannen blev avrättad då han misshandlat sin svärmor med en yxa och dödat sin svärfar, berättar Erik Gyllenvåg.

I Linnés anteckningar vittnar han om en fruktansvärd stank av förruttnade likdelar på just den här platsen. Skarprättaren spelades av Lars Gyllenvåg och gav en kusligt bra illustration till hur dåtidens rättsväsende fungerade.

Lite längre fram efter vägen red Korpral Kämp Jan Larsson och Sofia Bernhardsson, från Smålands husarer, förbi eleverna. De var stiligt utklädda med tidsenligt sydda uniformer och sablar på sidorna.

Framme vid målet på Brindberget fick eleverna bland annat träffa botanikern Ingvar Johnsson som kunde svara på elevernas frågor. Där fanns också en hel utställning som visade hur samhället gestaltade sig på den här tiden i Äppelbo, Dalarna, Sverige och även världen. Mattias Lundell har gjort det imponerande researcharbetet med historiska fakta - bland annat har han forskat fram vilka soldater från Äppelbo som flera av eleverna härstammar från.

- Utställningen kommer även att ställas ut på hembygdsgården under sommaren, berättar Mattias Lundell.

Det är en kommitté från hembygdsföreningen som planlagt marschen. I kommittén har Ingegerd Åslund Bäck, Henrik Brandt, Mattias Lundell och Erik Gyllenvåg ingått.

I morgon kommer allmänheten att få möjlighet att gå marschen med ett program som i stort sett ser likadant ut som gårdagens. Starttiden är då satt till klockan 14.00 med samling vid Äppelbo kyrka.

Fakta: Linnés Dalaresa:

•Linnaeus fick i uppdrag av dåvarande landshövdingen i Dalarna Nils Reuterholm att göra en resa genom länet och beskriva landskapet på samma sätt som han gjort i Lappland. Han fick resurser till sin resa och flera studenter följde med frivilligt på egen bekostnad. Det blev totalt cirka tio personer - alla med sin speciella uppgift - som deltog. Det var den 3 juli år 1734 som gruppen lämnade Falun och de återkom den 13 augusti.

Källa: www.nrm.se

Mer läsning

Annons