Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anders högtidstalar om sin kamp

/
  • Vinnare. Simmaren Anders Olsson kommer att högtidstala under årets simmargudstjänst i Vansbro kyrka den 7 juli. En vinnare som tagit sig från att vara ett vårdpaket och upp till toppen av idrottseliten.

Annons

Anders Olsson råkade tidigare ut för en olycka när han skulle tyngdlyfta, ryggen knäcktes och efter det följde en långvarig vård. Men trots många operationer dömdes han ut av läkarna i början av 2000-talet.

Ett vad med en kompis om att delta i Vansbrosimningen kom att bli vändningen för Anders Olsson. Han startade en resa som kom att ta honom från ett vårdpaket till att bli guldmedaljör i Paralympics i Aten. Dessutom åkte han vasaloppets nio mil, stakandes på en kälke. Som om inte det vore nog simmade han dessutom Vansbrosimningen. Otroligt nog var det bara sju deltagare som simmade i mål före honom - trots att de även kan använda sina ben. I höstas blev han även världsmästare i Sydafrika och under maj månad tog han både guld och brons vid världscupstävlingar i Manchester.

I maj månad var han på besök i Pelarsalen i Medborgarhuset och berättade om sin fantastiska historia - från vårdpaket till guldmedaljör i Paralympic i Aten på två år. Omkring 25 besökare kom för att lyssna på hans fantastiska berättelse.

- Han har en viktig historia att berätta och han kan sprida inspiration på olika sätt. Han kan förmedla till andra att det går - trots att det kan se hopplöst ut. Det finns ingen gräns för vad du kan åstadkomma, berättar Per-Anders Westhed som har ett företag som samarbetar med Anders Olsson.

Under sitt besök i Vansbro sammanfördes Anders även med Gunde Svan. Två män som har både idrottsintresset gemensamt, samt viljan att tänja på gränserna. Båda verkliga vinnare - utifrån sina egna förutsättningar.

Mer läsning

Annons