Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anders Emilsson spelar Järna

/
  • Mångfasseterad. Klarinetten, kyrkomusiken och komponerandet går som en röd tråd genom Anders Emilssons liv.

Annons

Löven rasslar i björkarna som pryder farstun på Anders Emilssons hus i Uppsälje. Mittemot bostadshuset står den stora röda ladan där föreställningen "Piga ô tyttgubben" spelas upp. Nu är portarna är stängda, publiken har gått hem. Det är en morgontrött Anders Emilsson som möter tidningen.

- Man är lite seg såhär efter föreställningarna, man måste få ta igen sig lite, säger han och ställer fram kaffe och kaka.

Anders Emilsson är en mångfasetterad musiker. Han har utbildat sig till orkestermusiker på klarinett, kyrkomusiker och kompositör vid musikhögskolan. Han bor och arbetar i Stockholm, men på sommaren flyttar han och familjen in i farmors föräldrahem i Uppsälje. Han ärvde huset, och med det kom även ladan.

- Det är lite speciellt att ordna konsert hemma hos sig. Första gången var för sex år sedan när vi började med "Musik i ladan". Jag tänkte att våran lada kunde passa för musik. Jag ville nå ut till en ny publik, alla vill inte gå till kyrkan eller till teatern för att lyssna på musik. Det är lätt för folk som är vana vid den här miljön att komma hit, säger han.

Anders Emilsson började sin musikaliska bana i Järna där han växte upp. Som ung var han med i missionskyrkans musikkår och i Järna orkesterförening, där han spelade klarinett. Han spelade även tenorsax i storbandet "Filipinerna". Han tog piano- och orgellektioner en gång i veckan från sjätte klass hos kyrkomusiken Mats Karlsson, och Filip Jansson gav den unge talangen klarinettlektioner. När Anders Emilsson inte spelade musik komponerade han.

Klarinetten, kyrkomusiken och komponerandet går som en röd tråd genom hans liv.

- Jag har inte kunnat sluta med något. Alla musikspår som jag började med när jag var ung håller jag fortfarande på med.

Han erkänner att han inte har så många andra intressen än musiken. Han tycker om skogen. Att vandra. Och saker som gör intryck på honom, som lyrik och konst. Landsbygden tycker han om.

- Vi kommer hit till Uppsälje och bor varenda sommar. Dels så gör vi föreställningarna i ladan men så är det skönt att vara här, det är viktigt för mig också i mitt musikaliska arbete. Det är ju "Piga ô tyttgubben" ett bevis på. Att kombinera det folkliga och det förfinade är jätteroligt, det ligger en kontrast där som skapar massa energi.

I sommar komponerar Anders Emilsson en hornkonsert som ska framföras av en av världens främsta hornister, Radovan Vlatkovic. Under december kan hela Europa via radio höra Anders Emilsson dirigera Stockholms Läns Blåsarsymfoniker i en julkonsert, som förväntas ha uppemot 100 miljoner lyssnare.

Fakta: Fakta om Anders Emilsson

Ålder: 44 år

Yrke: Klarinettist i Stockholms Läns Blåsarsymfoniker, organist i Immanuelskyrkan och frilansande dirigent och kompositör

Familj: Sambon Ingrid och barnen Arvid (13 år) och Mikael (11 år)

Bor: Stockholm, men uppvuxen i Järna

Intressen: Musik. Läser gärna Harry Martinsson.

Aktuell: "Musik i Ladan", där föreställningen "Piga o tyttgubben" ingår.

Mer läsning

Annons