Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allvarligt tillbud på förskola i Dala-Järna

/
  • Livsfarligt tillbud. Här vid den gamla utomhusbassängen lyckades ett barn från förskolan ta sig in genom stängslet i april i år, stängslet har lagats provisoriskt på flera ställen. I går var det dock fortfarande ett stort hål på ett ställe. Foto: Göran Persson

Annons

Det var under förflyttning från förskolan till gymnastiksalen som gruppen, med personal och barn, gick förbi en plats där det finns en bassäng som är omgärdad av ett staket och låsta grindar.

-Ett av barnen stack då iväg och slingrade sig innanför staketet till bassängen, berättar Mats Jansson på Arbetsmiljöverket i Falun som handlägger ärendet.

Personalen upptäckte då att bassängen inte var övertäckt och att den dessutom var vattenfylld. På det djupaste stället är bassängen tre meter.

Efter en stund lyckades dock någon ur personalen, med hjälp av de andra, ta sig över det höga stängslet och in till barnet.

-Personalen tyckte att det var så obehagligt och ett så allvarligt tillbud att det rapporterades vidare till Arbetsmiljöverket, berättar Mats Jansson.

- Om barnet hade hamnat i vattnet i bassängen så bedömde personalen att det skulle kunna ha varit svårt att komma över det höga staketet i tid för att kunna ta upp barnet.

Dessbättre klarade sig barnet utan skador vid tillbudet. Personalen reagerade dock kraftigt på tillbudet och har haft stödsamtal.

Rektorn Inger Gustavsson har tagit upp problemet med både kommunen och fastighetsförvaltaren.

Arbetsmiljöverket har nu begärt in en utredning från förskolan av händelsen och en redogörelse vad som är gjort för att detta inte ska kunna inträffa igen. Senast i mitten av maj ska svaret ha kommit in till Arbetsmiljöverket.

Det var rektorn på förskolan som anmälde händelsen. Enligt arbetsmiljöförordningen är arbetsgivaren skyldig att göra en anmälan till Arbetsmiljöverket om det inträffar ett allvarligt tillbud inom verksamheten.

Enligt fastighetsingenjör Jan Bjelvenmark på Vansbro kommun har det gått ut order om att stängslet ska repareras.

- Men det är även två stolpar som är knäckta som är kvar att byta ut, säger Jan Bjelvenmark.

Riskerna med den oanvända bassängen har påtalats flera gånger tidigare.

- Både jag, min chef och dennes företrädare har påtalat riskerna tidigare. Det bästa vore att fylla igen bassängen, men politikerna sätter stopp för det.

Enligt Bjelvenmark har det inträffat skadegörelse på staketet tidigare, men dessbättre aldrig något tillbud tidigare enligt honom.

Tidningen lyckades i går inte nå rektorn på förskolan för en kommentar.

Sent i går eftermiddag anlände personal till platsen för att göra ytterligare provisoriska lagningar. Tidningen var då på plats för att fotografera det trasiga stängslet, då framkom det också att hela staketet mot gymnastiksalen ska bytas ut i dag torsdag.

Fakta:

Mer läsning

Annons