Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

We Are Dalarna: Sverige måste anta barnkonventionen som lag

Artikel 4 av 7
De ensamkommande i Malung
Visa alla artiklar

Efter att ha läst DT:s granskning av HVB-hemmet i Malung-Sälen har nätverket We Are Dalarna förlorat sin tro på HVB-hemmet som en fristad där ungdomarna som lämnat allt kan andas ut.

Annons

MIGRATION/MALUNG-SÄLEN I HVB-verksamheten blir det som allra tydligast hur nära vi egentligen är vår nations påstående av att vara en ”humanitär stormakt”. Det är där vi som samhälle tar de första spadtagen för att hjälpa individer från när och fjärran. Det är där vi lär känna varandra.

Där vi lär oss om de hemskheter och tragedier som är verklighet i andra länder, där vi möter dem som ofta har förlorat allt. Som har sett vänner och familj dödas. Det är där vi försöker lära dem om det svenska samhället. Våra lagar och regler och hur vi lever i en verklighet fylld av samspel och jämlikhet.

Där vi sida vid sida går mot samma mål. Där har vi tänkt att vi lägger grunden för integrationen, att HVB-hemmet är en fristad för alla de ungdomar som lämnat allt bakom sig där de kan andas ut.

Men så verkar inte vara fallet. Efter att ha tagit del av DT:s granskning av HVB-hemmet i Malung-Sälen och mött frivilliga volontärer som gör vår regerings arbete så blir bilden en annan.

Både i DT:s granskning och volontärernas erfarenheter skildras istället en verklighet fylld av ångest och psykiskt lidande. Som en följd av införandet av de tidsbegränsade uppehållstillstånden och den ökade rasismen målas dessa barn upp som vårt lands ”värsta problem”.

En existens som gör att många tillslut upplever att det vore bättre om de inte fanns. Inte att världen i stort är det somär problemet. Inte krigen, svälten och döden. Nej då, i stället blir de som flytt hit skuldbelagda av oss. I Sverige överlag har flera av dem till och med valt att ta sina liv. För trots allt de varit med om så har vi lyckats beröva dem på det som tog dem hit - hoppet.

Vi har berövat dem på hopp. Vi har i flera fall även berövat dem på deras livslust. Hur är det förenligt med att vara den ”humanitära stormakt” vi säger oss vara? När man skriver ut sömnmediciner och ångestdämpande preparat istället för att aktivt behandla?

Vi menar att Sveriges riksdag måste anta FN:s barnkonvention som lag och implementera den i svensk lagstiftning vad gäller mottagandet av ensamkommande. Och som en följd av detta skrota lagen om de tillfälliga uppehållstillstånden och förenkla familjeåterföreningarna.

Sedan måste hela HVB-organisationen revideras och granskas. Chefer ska inte beordra personal att inte engagera sig. Och ledningen bör ha för vana att frekvent besöka HVB-hemmen och prata med ungdomarna och bilda relationer. Myndigheter som kommunerna och liknande ska inte bli något avlägset och diffust för dessa ungdomar - utan finnas där som en trygghet för dem.

För det borde vid det här laget vara uppenbart för alla vilken viktig skillnad det kan göra.

Mathias Edbäck, We Are Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Alla artiklar i
De ensamkommande i Malung
Annons