Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trafikkunskap hos PRO Malung

Vid PRO Malungs möte den 30 november har man besök av bilskollärare Per Lennart Gunnarsson från Malungs trafikskola vilket lockar 60 medlemmar.

Annons

Gunnarsson fräschade upp trafikkunskaperna med oss. Vi gick igenom trafik- och parkeringsregler och hur man kör i rondell. Om man ska övningsköra med ett barnbarn måste man ha ett särskilt körkortstillstånd.

Om man ska ta körkort kan teori och uppkörning göras i Malung men foto, slutprov, riskutbildning och halkbana görs i Falun. Glädjande är att det finns fler bilar i landet och mindre med olyckor. Det är inte äldre som orsakar flest olyckor i trafiken, men det är viktigt att man kollar hälsan och är noga med hastigheterna.

Om någon blir påkörd vid 30 km hastighet så klarar nio av tio livet men vid 50 km hastighet så är det bara två av tio som överlever. Viktigt att ha rätt mönsterdjup och rätt lufttryck på däcken.

Många frågor ställdes och de flesta fick svar, men en fråga var klurig Vem har rätt att stå på en plats för handikapp? Friskvårdsansvarig Morgan Haga informerade om kommande program som handlar om kost, hälsa och rörelse. Mötet avslutades med elegant uppvisning av dansgruppen som tränar varje tisdag. Det bjöds på seniorhambo i flygande fart, en trevlig engelsk dans, seniorbugg och glada ringen.

Vid mötet manade ordföranden oss att kolla erbjudande om kommande julfest. Karin Ek Lissbol berättade att Malungs kommun och Lärcentrum ger möjlighet att lyssna på Yngve Gustavsson i IOGT-lokalen den 6 december. Yngve Gustavsson är geriatriker och överläkare vid Umeå Universitetssjukhus han är känd från TV-serien ”Sveriges bästa äldreboende” och ska föreläsa om ”Vad alla behöver veta om det friska åldrandet”.

Ann-Marie Pettersson

Mer läsning

Annons