Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tonåringar döms efter färd i A-traktor – fordonet kunde köras i 100 km/h

Två tonåringar har dömts till dagsböter efter en färd med en A-traktor i Malung.
Polisens provkörning visade att A-traktorn hade fyra fungerande växlar och kunde köras i 100 kilometer i timmen.
En av tonåringarna erkänner brott, den andre förnekar brott.

Annons

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

De var bäst på högskoleprovet i Dalarna – en provskrivare fick 2,00

Spara tusenlappar på att leva klimatsmart – 19 tips både du och miljön tjänar på

Fikaguide: Här är samtliga kaféer i Dalarna som är med i White Guide – och resten av Sverige

SÅ KÖPER DU PLUS

De båda tonårspojkarna är under 18 år och bosatta i Malung-Sälens kommun.

Den 25 juli i år observerade en polispatrull en A-traktor som kom åkandes på Västerdalsvägen i Malung. En av poliserna har vittnat om att A-traktorn kördes genom en rondell så pass snabbt att den kräångde i sidled. Han kan inte säga mer om den aktuella hastigheten än att den var över 30 km/h.

I somras stoppades en A-traktor av en polispatrull i Malung. Polisens provkörning visade att A-traktorn hade fyra fungerande växlar och kunde köras i 100 km/tim. Nu har två tonåringar dömts till dagsböter.Foto: TT

Fordonet i fråga är en personbil som har byggts om till en så kallad A-traktor, som maximalt får köras i 30 km/tim. Polisen gjorde sedan en provkörning som visade att fordonets fyra växlar fungerade och att det gick att köra i 100 kilometer i timmen med fordonet.

Föraren av A-traktorn har erkänt brott. Han har uppgett att han kände direkt när han skulle växla att det fanns fler än två växlar och att han förstod att han därmed inte fick köra fordonet. Däremot hävdar han att han inte körde fortare än omkring 35 km/tim

Medpassageraren brukar A-traktorn till vardags. Han har förnekat brott och uppgett att han har kört fordonet dagligen i över ett års tid men att han varken visste att det fanns fler än två växlar eller att det gick att köra fortare än 30 km/tim.

Mora tingsrätt köper inte medpassagerarens förklaring utan anser att förarens vittnesmål att han genast kände att det fanns fler växlar än två gör att medpassagerarens uppgifter om att han inte kände till detta framstår "som osannolik".

Mora tingsrätt dömer föraren för olovlig körning. Han döms till att betala 30 dagsböter à 50 kronor, sammanlagt 1 500 kronor.

Passageraren, som brukar fordonet till vardags, döms för tillåtande av olovlig körning, för att han lät kompisen köra fordonet. Han döms till att betala samma summa, 30 dagsböter à 50 kronor.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för iPhone och Android här

Mer läsning

Annons