Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stephanie från Sälen prisad i lästävling

Stephanie Müllers känsla för att läsa, förstå och sammanfatta en bok som en serie med åtta tecknade serierutor resulterade i att den unga sälentjejen blev en av tio pristagare i en landsomfattande tävling.

Annons

Hur får vi läsovilliga barn och ungdomar att upptäcka att läsning kan vara lust och glädje? Det är en fråga som många lärare ställer sig varje dag. Det handlar om att väcka läslust hos eleverna och är en fråga om rättvisa och demokrati.

Det har varit mörka rubriker om svenska elevers läsande och läsförståelse på sistone även om det i den senaste PISA-undersökningen kunde skönjas ett visst ljus.

Ofta är det i läsförståelsen eleverna brister, de kan traggla sig fram genom texter, men förstår inte innebörden och kan inte läsa mellan raderna och verkligen tyda texten. I förlängningen blir detta ett demokratiproblem, då fler och fler människor i Sverige inte kan ta till sig information genom text, något som är grundläggande för ett fritt och rättvist samhälle där alla är lika värda.

På Sälens skola arbetade lärarna med projektet ”En läsande klass” för ett par år sedan. Sedan förra läsåret arbetar skolorna i hela Malung-Sälens kommun med den statliga satsningen ”Läslyftet”.

Som ett led i arbetet mot ökad läsförståelse har årkurs fyra i Sälen skola, deltagit i en tävling. Tävlingen gick ut på att läsa en bok och därefter sammanfatta densamma i en serie om åtta rutor.

Att sammanfatta en bok via en serie är en inte helt lätt uppgift, men väldigt roligt och lärorikt.

Förlaget Hegas har tidigare anordnad tävlingar, men intresset för denna har varit rekordstort. Bidragen har kommit från Arvidsjaur i norr till Lund i söder. Juryn har haft ett gediget arbete med att få fram vinnare.

De 10 bästa serierna belönas med 500 kr vardera. En av vinnarna var alltså Stephanie Müller, i Sälens skola. Hon vann 500 kr, som ett bidrag till klasskassan.

- Det här var kul! Men svårt! Det var roligt att vinna pengar till klassen. Vem som helst kan vinna, men man måste kämpa på och vara noggrann, säger Stephanie.

Stephanie Müller med sitt vinnande bidrag

Mer läsning

Annons