Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stefan Lindell gästade Rotary i Malung och höll föredrag under rubriken "Bank i förändring".

Vid det senaste Rotarymötet i Malung var det Stefan Lindell, Swedbank, höll föredrag underrubriken "Bank i förändring".
– Förändringarna i samhället kommer aldrig att gå så långsamt som i dag, konstaterade Stefan Lindell.

Annons

Stefan Lindell, Swedbank, gästade nyligen Rotary i Malung.

Spännande eller skrämmande men banken är en del av samhälle i förändring, som likväl kunde ha varit dagens rubrik. Betecknande för utvecklingen är, som Stefan Lindell uttryckte det, att ”förändringarna i samhället kommer aldrig att gå så långsamt som i dag”.

Den digitala utvecklingen går oerhört snabbt med de flesta tjänster tillgängliga i mobiltelefoner, läsplattor och datorer. Fintech, (förkortning för finansteknologi) är ett samlingsbegrepp för den senaste IT-teknologin inom finansvärlden. Fintech-bolag är specialiserade aktörer som kombinerar finansiella tjänster med mjukvaruteknik Informationssamhället. Mycket är en generationsfråga där dagens ungdomar har helt andra kunskaper om och förhållningssätt till förändringarna i samhället.

Banken är starkt involverad i tillämpningen av ”Lag mot penningtvätt” liksom krav på omfattande dokumentation om kunder.

Bankernas verksamhet och kraven på ökad kundskydd styrs och påverkas av flera omständigheter och förändringar, såsom Resolutionsavgiften, som ska skapa en reserv i händelse av att banker hamnar i kris Rådgivningsdokumentation Med flera nyheter

Lokalt tillhör Swedbank i Malung numera region Norra Dalarna med huvudkontor i Mora. I Västerdalarna finns idag tre bankkontor, nämligen i Malung, Sälen och Vansbro. För att beskriva utvecklingen berättade Stefan Lindell att när han kom in i banken på1980-talet fanns det omkring 15 kontor i Västerdalarna.

Under en efterföljande frågestund var det naturligtvis ofrånkomligt att en del av frågorna kom att handla om kontanter. Trots att kontanter har minskat i användning har nya sedlar getts ut framförallt av två skäl nämligen att många sedlar rent fysiskt blivit utslitna och dels att de nya sedlarna försetts med bättre skydd mot förfalskning. Stefan Lindell framhöll dessutom att inga sedlar och mynt, som blir ogiltiga som betalningsmedel nu den 30 juni 2017, alltid kan lösas in hos Riksbanken efter detta datum.

Ylva Li avslutade med etttänkvärt citat med anspelning på den ekonomiska verklighet som dagens ämnehandlade om: Kom ihåg att vänner är en skattefri förmögenhet.

Mer läsning

Annons