Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skoteråkare frikänns från misstankar om rattfylleri – eftersupning kan inte uteslutas

Två skoteråkare kolliderade med varandra i Sälen. Efter olyckan blåste båda två positivt i varsitt alkoholtest och misstänktes därför för rattfylleri.
Mora tingsrätt anser dock att det inte kan uteslutas att männen druckit alkoholen i fråga först efter krocken och frikänner männen från misstankarna.

Annons

Mora tingsrätt frikänner två män, som åkte skoter i Sälen och sedan blåste positivt, från misstankar om rattfylleri. Detta eftersom så kallad eftersupning inte kan uteslutas.

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Lista: De mest jagade skotermärkena i Dalarna – så tjänar du tusenlappar på att sälja eller köpa skoter

Quiz: Vad kan du om skotrar och skoteråkning?

Dina gamla vinylskivor kan vara värda tusenlappar – här är 16 skivor du vill hitta i förrådet

SÅ KÖPER DU PLUS

De båda männen är i 45-årsåldern respektive 25-årsåldern och bosatt i Stockholmsområdet. I mitten av mars 2016 befann sig de båda på en plats i Sälen där de körde varsin snöskoter.

Efter att ha kolliderat med varandra undersöktes de av sjukvårdare och båda två blåste sedan positivt i varsitt alkoholtest. Den äldre av männen hade även spår av amfetamin i kroppen. Därför misstänktes båda männen för rattfylleri och den äldre mannen även för ringa narkotikabrott.

De båda männen har förnekat brott. Den yngre mannen har berättat att de båda kolliderade med sina snöskotrar. Efter att ha förts till en restaurang i närheten drack han en öl i väntan på sjukvårdare. Senare blåste han positivt och hade motsvarade 0,35 promille alkohol i blodet. Gränsen för rattfylleri går vid 0,2 promille. Enligt mannen hade han druckit alkohol dagen före, men blåst grönt i en egen alkoholmätare på morgonen.

Den äldre av männen hade 0,90 promille alkohol samt spår av amfetamin i blodet. Han har uppgett att han direkt efter krocken fick en plastflaska med ett innehåll som liknande drinken vodka och Red Bull. Senare drack han även en öl och lite sprit i väntan på sjukvårdarna. Han vet inte hur han kunde ha fått i sig amfetamin men antar att det kan ha funnits amfetamin i flaskan.

Mora tingsrätt anser att då det tog lång tid från olyckan till dess att alkoholtesterna gjordes kan det inte uteslutas att de båda männen hade hunnit fått i sig alkoholen i fråga efter olyckan. Dessutom anser tingsrätten att det finns utrymme för att den äldre av männen fick i sig amfetaminet genom den flaskan som någon bjöd honom på.

Sammantaget anser tingsrätten att det inte är bevisat att de båda männen har begått brotten och därmed frikänns männen från misstankarna.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Mer läsning

Annons