Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjuka hundar levde bland urin och avföring

Totalt åtta hundar bodde i bostaden, där golven i både kök, hall, vardagsrum och sovrum var täckta av urin och avföring. Nu har länsstyrelsen beslutat att omhänderta två av djuren.

Annons

En start doft av urin och avföring – det var vad som mötte Länsstyrelsen Dalarnas kontrollant vid besöket hos en djurägare i Malung-Sälens kommun i slutet av september.

Kontrollen genomfördes för att göra en uppföljning av en tidigare bristande efterlevnad samt för underlag i en pågående prövning av djurförbud.

Läs även: Hund lämnades instängd i flera dagar - förundersökning om djurplågeri

Och besöket slutade med ett beslut om att omhänderta två av de totalt åtta stycken hundar som befann sig i bostaden.

Förutom att golven i både kök, hall, vardagsrum och sovrum var täckta av avföring och urin så upptäcktes det även, efter en veterinärkoll, att flera av djuren var sjuka.

Läs även: 45 vanvårdade katter omhändertogs, hälften avlivades direkt – "Det var akuta förhållanden"

En av hundarna – en tik – hade bland annat kraftig dubbelsidig öroninflammation, och samtliga klor på vänster och höger framtass var kraftigt förväxta.

En annan tik var drabbad av tandlossning och hade bara ett fåtal tänder kvar, varav en med mycket tandsten. Hundens hjässa var kal och den kliade sig kontant. Veterniären konstaterade även infektioner i ögonen och att tiken troligen är blind.

Läs även: Hundar övergavs på pensionat – nu rycker polisen in

På fyra andra hundar noterades problem med smuts i öronen, tandsten, tandlössning, långa klor och smutsig päls.

Det här är inte första gången som personerna i bostaden brustit i sin djurhållning. De har även vid tidigare tillfället hållit sina djur i en skititg miljö samt dömts för djurplågeri av Mora tingsrätt.

Länsstyrelsen såg därför inget hopp om att de skulle göra någonting åt problemen – och beslutade alltså att polisen omedelbart skulle omhänderta två av djuren.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

Mer läsning

Annons