Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Saab levererar digitala flygledartorn till flygplatsen i Sälen

Scandinavian Mountains Airport kommer bli den första flygplatsen i världen som har planerats och byggts utan ett traditionellt flygledartorn. Nu är det klart att Saab kommer installera och driva digitala flygledartorn på flygplatsen.

Annons
Bilden är ett montage. Foto: Arkivbild

Saab skriver i ett pressmeddelande att Saab Digital Air Traffic Solutions AB har valts ut av Scandinavian Mountains Airport till att installera och driva digitala flygledartorn på flygplatsen. Avtalet ska omfatta installation av Saabs system R-TWR på flygplatsen under 2018/19 och drift från Sundsvall med start i december 2019 och tio år framåt.

Läs också [+]: Då kan första turisterna landa på Sälens flygplats

– Avtalet med Scandinavian Mountains Airport omfattar många av drivkrafterna bakom system för flygledning på distans; användning av en standardiserad, godkänd och industrialiserad teknisk plattform, tillhandahållande av flygtrafikledning och lanseringen av en digital leverantör av luftnavigation. Vi är stolta över att stödja världens första flygplats med helt digitala flygledartorn, säger Johan Klintberg, vd för Saab Digital Air Traffic Solutions, i pressmeddelandet.

Läs också [+]: Första spadtaget för flygplatsen i Sälen - två år till take off

Det ska vara första gången digitala flygledartorn tas i drift på en ny flygplats, och också första gången Sabb levererar helt digitala flygledartjänster.

– Det gör att vi kan framtidssäkra vår verksamhet och säkerställa kostnadseffektiva och flexibla tjänster. Dessutom ser vi framför oss att flygplatsen blir en del av en större digital övergång för våra kunder, och digitala flygledartorn är en aspekt av detta, säger Brett Weihart, vd för Scandinavian Mountains Airport, i pressmeddelandet.

Flygplatsen i Sälen ska tas i drift under vintersäsongen 2019/2020.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Mer läsning

Annons