Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rotary träffade nya tandläkaren

Vid senaste Rotarrymötet i Malung var det tandläkaren på dagordningen. Ortens nya tandläkare, Maja Lillsund, berättade om sig själv och sin verksamhet.

Annons

Mötet i Malung-Sälens Rotaryklubb leddesav Mona Göthberg som hälsade alla varmt välkomna. Ämnet vid för dagens program var tandläkare Maja Lillsund,som berättade om sitt övertagande av Kullakliniken, dels som en presentation av sig själv och dels om den verksamhet som hon sedan cirka fyra månader tagit över.

Maja Lillsund är ursprungligen från Söderhamn. Tandläkarutbildningen skedde i Stockholm. Sin första anställning som tandläkare hade hon inom Folktandvården i Avesta. I samband med barnafödande och barnledighet flyttade familjen till Sälen, där hon också fick anställning inom Folktandvården. När förre ägaren till Kullakliniken i Malung skulle gå i pension yppade sig tillfället att ta över densamma. Maja är för tillfället den enda heltidsarbetande tandläkaren i Malung-Sälens kommun.Till skillnad mot övrig sjukvård är munnen undantagen från att i stort sett finansieras av det allmänna. Maja gav en inblick i hur det komplicerade samarbetet med Försäkringskassan äger rum.

Eftersom Försäkringskassan är medfinansiär till de flesta tandläkarbesök, sker en omfattande och komplicerad rapportering till Försäkringskassan. Systemet innebär att tandvården kan vara en mycket stor kostnad i den enskildes privatekonomi. Genomsnittligt betalar Försäkringskassan bara tre procent av den totala patientkostnaden. Nuvarande beslut innebär att tandvården ska vara fri upp till 23 års ålder. Det finns ett tak, varöver det allmänna står för 85procent av tandvårdskostnaden. Men i sådant fall krävs en så stor privat utgiftatt det ofta ändå blir så att önskvärd, nödvändig behandling inte blir av.

Över lag är den orala hälsan god i hela Skandinavien jämfört med övriga delar av världen. Emellertid har den minskningav karies som ägt rum sedan 1980-talet planat ut och till och med vänt tillökning. Det är en tendens som inte bara beror på nytillkommande invånare utanäven gäller de som är födda här i landet.

Mötet tackade Maja Lillsund med en varm applåd. Detvar uppfriskande att höra med vilken entusiasm, kunskap och energi hon tagitsig an uppgiften att vara egen företagare inom tandläkaryrket. Efterfrågan på tandvård är idag så hög att Maja inte skulle dra sig för att anställa enytterligare tandläkare i verksamheten.

Maja Lillsund i samtal med äldre kollegor i Malung

Mer läsning

Annons