Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rotary i Malung fick lära sig mer om Afghanistan

Vid senaste mötet i Rotary i Malung var fokus på Afghanistan. Ola Nilsson berättade om sitt jobb för underrättelsetjänsten i bland annat Afghanistan.

Annons

Ola Nilsson är arkeolog men har även arbetat som analytiker i underrättelsetjänsten och med strategisk säkerhet och risk management och han avslutade militären som major.

Ola arbetade i FN-styrkorna i Bosnien och när han återvände hem fick han uppdrag som lärare för militär på väg ut, hans ämnen var förhandlingsbeteende och kulturella skillnader.

Afghanistan har ett strategiskt läge och har varit utsatt förmånga ockupationer genom århundranden.

Ola gjorde sex månader i Afghanistan 2013. Han var militärrådgivare och fanns i ett läger cirka fyra mil från de svenska styrkorna. Chefen var en tysk överste och han arbetade tillsammans med en afghansk överste som var jämngammal med Ola Nilsson men hade 30 års erfarenhet av krig. Brigadchefen var en afghansk general men han var politisk tillsatt och hade inte bakgrund som överstarna. Nilssons uppgift var att implementera NATOs stabsordning, koordinera styrkor och att säkerställa valprocessen. Operationer skulle godkännas av guvernören som kunde säga nej av politiska skäl.

Operation Tofan, snöstormen, är ett exempel, då skulle vallängder hämtas och avstånden handlade om 30-40 mil. Snökedjor behövdes men alla fanns inte eftersom de var stöldbegärliga så fordonen fick turas om att använda snökedjorna. Längs vägen måste också minor röjas, tyvärr small en ändåoch tio personer dog däribland chefen för operationen. Presidentvalet uppfattades som bra men presidenten är en marionett.

Attentat var svåra att gardera sig mot som till exempel självmordsbombare. Tyvärr hände det också att afghaner som de betraktade som vänner plötsligt vände vapnen mot dem.

De afghaner Ola Nilsson lärde känna ville att minst en son skulle emigrera och få en framtid för någon sådan såg de inte i Afghanistan.

Ola Nilsson har många minnen av Afghanistan och har fått hjälp att bearbeta dem sedan han kom hem.

Mer läsning

Annons