Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rotary hade skogen på dagordningen

Gäst vid senaste Rotarymöte i Malung, var Erik Olsson, som berättade om skogskoncernen Stora Ensos verksamhet i allmänhet och i Dalarna.

Annons

Erik Olsson är anställd i Malung inom avdelning för lokala köp inom segmentet skogsbruk. Företaget arbetar med inriktningen ”Allt som kan tillverkas av fossila material idag kan tillverkas av trä i morgon”.

Skogsavdelningens uppdrag är att förse produktionen av papper och sågat virke med råmaterial. Inom skogsavdelningensansvar ligger bland annat förvaltningen av stora delar av Bergviks Skogs skogsinnehav samt transporter och lokala köp. Verksamhetsområdet är Mellansverige. Virkesanskaffningen till Stora Ensos industrier komme rhuvudsakligen från Sydved, Bergviks Skog, lokala köp samt genom import. Importen är huvudsakligen från Norge. För att minimera transportkostnaderna sker betydande byten av skogsråvara mellan Stora Enso och andra aktörer i branschen.

På papperssidan konstateras en nedgång i efterfrågan medan produktion och efterfrågan på kartong ökar. Bioenergi är enstor inkomstkälla för företaget. Ett 100-tal kunder köper bark, flis och spån för cirka en miljard.

Med nuvarande brukningsmetoder i kombination med konstaterade klimatförändringar växer skogen fortare och fortare. Trots detta ser man ändå en svacka i åldersklasserna 90 – 120 år, som är de åldersklasser då slutavverkningar bör äga rum. På fråga om hur Erik ser på gödsling av skog menade han att det ger ett positivt utfall om gödslingen sker cirka tio år före slutavverkning. Värdet av röjning i skogen i rätt tid framhölls, vilket även skogsägare bland åhörarna vittnade om.

Mer läsning

Annons