Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rättegång mot man som slog slägga i huvudet på sin bror i Malung

Mannen, i 45-årsåldern från Malung, slog i vredesmod en slägga i huvudet på sin bror vid en verkstad i Malung. Det hela slutade med att den cirka fem år yngre brodern avled ett dygn senare i sviterna efter slaget.
Nu ska tingsrätten ta ställning till om det var dråp eller grov misshandel.

Annons

Här visas en repris från tisdagens livesändning vid rättegången:

De två bröderna har under många år varit osams och det framgår av polisens förundersökning att det handlar om att den yngre av dem utsatt den äldre för både hot och utpressning. Allt med syfte att få pengar av den äldre brodern.

Den misstänkte mannen i 45-årsåldern på plats i Mora tingsrätt på tisdagen.

Enligt ett vittne, som finns med i förundersökningen, var det samma sak som var upprinnelsen till händelserna vid mannens verkstad den 15 september. Den yngre brodern var på plats och skulle ha pengar av den äldre brodern. Enligt uppgift ska han ha tjatat oavbrutet en lång stund och till sist brast det för den äldre av de två och han tog en slägga han hade i närheten och slog i huvudet på den yngre, som omdelbart föll samman.

Ambulans kallades till platsen och den yngre fördes sedan via helikopter till akademiska sjukhuset i Uppsala, där han ett dygn senare avled. Läkarna hade fattat misstankar om att det inte gått till som uppgavs, att den yngre skulle han fallit ihop i ett sjukdomstillstånd och på det viset fått skadorna i huvudet. Detta meddelades polisen som startade en förundersökning och när den äldre brodern ställdes mot de vittnesuppgifter som fanns erkände han det hela och berättade allt för polisen. Han har sedan dess suttit häktad, misstänkt för mord, alternativ dråp. men när åtalet sedan kom hade rubriceringen ändrats till dråp, eller grov misshandel och vållande till annans död.

I förundersökningen framgår det med all tydlighet att den äldre brodern under många år varit under mycket hård press av sin yngre bror. Ett flertal karraktärsvittnen har hörts av polisen som alla berättar liknande historier om de två bröderna. Det handlar om olika hot och misshandel.

Även åklagaren lyfter detta i sitt åtal, där han konstaterar att den misstänkte har gjort det hela i vredesmod efter att ha blivit provocerad av den yngre brodern.

Nu är det upp till Tingsrätten i Mora att avgöra hur mycket hänsyn de ska ta till detta i sin bedömning. Ärendet kommer upp i Mora Tingsrätt i dag, den 8 november.

Den misstänkte har ingen dom på sig sedan tidigare.

Mer läsning