Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

RÄTTAD VERSION: Diagnos av ryggskada fördröjades – IVO konstaterar att låg läkarbemanning medförde säkerhetsrisk

Mannen sökte hjälp på vårdcentralen Sälen-Lima efter en våldsam cykelolycka. Där konstaterades ett brutet nyckelben. Senare upptäcktes att han även hade en fraktur på en bröstkota. Det hela resulterade i ett klagomål till IVO, Inspektionen för vård och omsorg.

Annons

RÄTTAT VERSION AV ARTIKEL: I en artikel den 19 oktober 2016 skrev DT att IVO riktat kritik efter att det, på en vårdcentral i Malung-Sälens kommun, missats att en patient hade fått en ryggskada efter en cykelolycka. I den artikeln tolkades IVO:s beslut på ett felaktigt sätt. DT ber om ursäkt och publicerar nu en rättad version av texten.

Det var i slutet på juli 2015 som en 23-årig man sökte vård på vårdcentralen Sälen-Lima efter att ha kört omkull vid downhillcykling.

Läs även: Fler klagomål till patientnämnder

På vårdcentralen konstaterade en läkare att mannen hade brutit nyckelbenet.

Några dagar senare tvingades mannen dock att uppsöka vård igen – denna gång på ett sjukhus i ett annat län.

Läs även: Kvinna med halsont fick rådet att äta värktabletter – hamnade i respirator

Då uppdagades att han även hade fått fraktur på en bröstkota, vilket inte uppmärksammats vid det första vårdtillfället. Detta ledde till ett klagomål enligt patientsäkerhetslagen till IVO, Inspektionen för vård och omsorg.

Läs även: Han fick tio gånger för hög dos på lasarettet

Nu har IVO, Inspektionen för vård och omsorg, prövat klagomålet och avslutat ärendet med följande ställningstagande:

• Diagnosen av patientens ryggskada fördröjdes.

• Den låga läkarbemanningen på vårdcentralen vid det aktuella tillfället medförde en säkerhetsrisk.

Vad gäller första punkten så anser man att det borde ha tagits en mer noggran anames – sjukdomshistoria – samt gjorts en mer noggran undersökning. I de inkomna journalhandlingar från det aktuella tillfället framkommer att endast undersökning av axelskada genomfördes vilket IVO bedömer som en brist.

I klagomålet hävdade patienten att han berättade att han hade ryggsmärtor. I journalen finns dock inga uppgifter om att läkaren fått informationen – något som denne även framfört i sitt yttrande. IVO kan därför inte säga vilka uppgifter läkaren egentligen hade vid besöket. De vill dock poängtera vikten av en noggran anames och undersökning av patienter som blivit utsatta för ett störra trauma – detta då det är känt att alla skador och symtom inte uppmärksammades i akutskedet.

Vad gäller den låga bemanning så har den berörda läkaren berättat att denne vid tillfället var ensam tjänstgörande läkare på vårdcentralen med ansvar för samtliga uppdrag vilket ledde till att arbetssituationen var stressig – en bemanning som IVO anser medförde en patientsäkerhetsrisk.

Läs även: Anmäler fingrar i slidan vid ändtarmsundersökning

Verksamhetschefen vid vårdcetralen har i ett yttrande skrivit att man sett över situationen och kommit fram till att man måste öka läkarbemanningen under sommarperioderna. Denne skriver även att man kommer att se över sina rutiner vid liknande skador samt utbilda personalen.

Läs även: IVO-kritik mot vårdcentralerna i Hedemora och Säter

Läs även: Man anmäler landstinget – hävdar att han fick sned mun efter operation

Läs även: Hemtjänsten i Mora anmäld efter undernäring: "Fick för lite mat och tappade vikt"

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

Mer läsning

Annons