Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisutredningen om mutbrott i Malung-Sälens kommun nedlagd

Polistutredningen om de uppmärksammade tomtaffärerna i Malung-Sälens kommun har lagts ner. Inget brott kan styrkas.
– Det känns väldigt skönt att det är klarlagt, säger kommunalrådet Kurt Podgorski (S).

Annons

Texten uppdaterad med kommentar från Kurt Podgodski.

Kurt Podgorski (S) är lättad över att utredningen nu lagts ner.

Strax innan sommaren initierade de dåvarande revisorerna en utredning efter att kommunen sålt ett antal tomter i Sälen. Revisorerna, som senare avgick, riktade skarp kritik mot kommunen för hanteringen. Det resulterade även i en polisanmälan från en privatperson och en utredning om misstänkt korruptionsbrott inleddes.

Bakgrunden är denna:

Malung-Sälens kommun hade i flera omgångar sålt tomter i Sälens fjällområde för drygt 78 miljoner kronor. Företaget Bleck Invest AB, med säte i Örebro, låg bakom alla köp utom en handfull och tomtpriset låg på 1, 5 miljoner styck.

En av tomterna såldes dock för endast 300 000 kronor. Köpare var en privatperson – en av ägarna till Bleck Invest AB. Åtta dagar efter köpet sålde han tomten vidare till en annan privatperson för – 1,5 miljoner.

LÄS ÄVEN: DT avslöjar: Malung-Sälens kommun sålde fjälltomt till vrakpris – såldes med miljonvinst en dryg vecka senare

Ärendet har nu utretts av polis och åklagare för att se om någon skott sig otillbörligt på affären. Kontentan blir att utredningen läggs ner.

– Vi har genomfört en utredning och hört ett antal personer. Vi har inte hittat något som styrker att det förekommit någon korruptionsbrottslighet. Några alternativa brottsrubriceringar har heller inte kunnat styrkas, säger åklagare Veronica Närfors som lett förundersökningen.

Kommunalrådet Kurt Podgorski (S) är lättad.

– Det känns väldigt skönt att det är klarlagt. Och att det inte var någon summarisk utredning. Vi var in på förhör där vi delgavs misstankarna. Det har skötts med stor professionalitet. Det var ett långt och mycket noggrannt förhör. Efter det är det ingen som kan säga att det hafsats iväg.

Både KPMG och Ernst & Young, som fick kommunens uppdrag att utreda affärerna riktade kritik mot Malung-Sälens bristande rutiner kring den här typen av affärer.

– Vi har dryftat det och ska se över driften och bristerna i vår hantering. Det kan finnas skäl till det och det ligger utredningsuppdrag att göra det och komma med ev förslag. Det är ju bra om andra slipper hamna i det här.

Tomterna i Sälen är nu för övrigt sålda, allihop.

– Nu är de slut, de sista gick förra veckan.

LÄS ÄVEN: Kommunens egen utredning: "Inget mutbrott".

LÄS ÄVEN: Investeraren om tomtaffären: "Ren jäkla tur"

Mer läsning

Annons