Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öppet hus på industriföretag

En bra dag är en regnig dag...
Två kvällar den här veckan var det många som tog chansen att besöka något eller några industriföretag i Malung och Vansbro.
Det var Näringslivsenheten i Malung-Sälen kommun och Näringslivssamverkan i Vansbro som tillsammans Industrikraft Västerdalarna samordnat ett Öppet Hus på företagen.

Annons

Susanne Hedberg  på Näringslivsenheten i Malung-Sälen kommun kunde notera att det finns ett intresse av att besöka kommunens industriföretag. .

- I Vansbro har företag bjudit in allmänheten tidigare år och med tanke på hur ljus arbetsmarknaden ser ut både här och i Vansbro känns det viktigt att allmänheten får komma och hälsa på hos industriföretagen, , säger Susanne Hedberg på Näringslivsenheten i Malung-Sälen kommun.

Ett av företagen i Malung var Dalarnas Paraplyfabrik. Ruben Einarsson är tredje generationen ägare av Skandinaviens enda paraplyfabrik. Han berättar att produktionen startades av hans farfar 1928 hemma i köket. När man flyttade in i den nuvarande fabriken i mitten av 1960-talet var man 49 anställda.

Ruben Einarsson med ett fotoparaply som är en av många specialprodukter som tillverkas i paraplyfabriken i Malung.

- Då låg produktionen på mellan ett tusen och ett och ett halvt tusen paraplyer om dagen, berättar han.

Under 1970-talet när importen från bland annat Taiwan och Korea tog fart tvingades i stort sett alla paraplyfabriker i Sverige att slå igen. Innan dess fanns det till exempel tolv fabriker i Sverige. Men paraplyfabriken i Malung överlevde.

Under årens lopp har man mycket tack vare en stark utveckling av olika specialprodukter och ett äkta hantverk lyckats bra. I dag är man sex anställda och cirka 50 procent är egentillverkade produkter och andra hälften reklamparaplyer.

Mats Olsson arbetar i fabrikens tryckeri där man bland annat sätter reklam på paraplyer.

- Det handlar till exempel om fotoparaplyer och arbetsparasoller som vi tagit fram och producerar här på plats, berättar Ruben Einarsson.

Ruben Einarsson är tredje generation som driver landets och Skandinaviens enda paraplyfabrik.

För att överleva på sikt menar han att det hela tiden gäller att hitta nya vägar och produkter.

När man vandrar runt i fabriken känns en doft av nostalgi blandad med en stark portionen av framtidstro.

- Utvecklin

På lagret ligger tusentals med paraplyer.

gen och tillverkningen är det som ligger nära mitt hjärta, säger Ruben Einarsson.

På tisdagskvällen var det företagen BoBe Plastindustri, Hydroforming Design Light AB, Monark Exercise AB, Sals, Sepson. Swede Electronic, Swedcote, Svetslego i Vansbro och Edwin Larssons mekaniska i Järna som bjöd in till Öppet Hus. I Malung var det företagen VMI AB , Dalarnas Paraplyfabrik, Imex Fiber AB och Autoform.

-

Mer läsning

Annons