Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olle Emanuelsson gästade Rotary i Malung

Senaste Rotarymötet i Malung gästades av Olle Emanuelsson från Äppelbo. Han pratade om nyttan av samverkan inom kommunal verksamhet och har jobbat inom det i 37 år.

Annons

Medlemsmöte hölls på Malungs Folkhögskola där de inledde mötet med att äta lunch i matsalen.

Föreläsningen hölls i aulan där Olle Emanuelsson, Äppelbo, föreläste under temat ”Nytta av samverkan inom kommunal verksamhet”. Olle är född och uppvuxen i Äppelbo, där han nu är återflyttad. Han har arbetat i kommunal förvaltning i 37 år, varav cirka 20 år som kommunchef i tre olika kommuner Vansbro, Askersund och Köping.

Olle Emanuelsson höll föredrag för Rotary i Malung.

1979 började Olle att arbeta i Malung kommun. Ett av hans första uppdrag var att kartlägga lanthandel och bensinstationer i kommunen så han åkte runt till alla. Många av de han besökte då är tyvärr borta idag.

Samverkan och samspel inom en kommun och tillsammans med andra är väldigt viktigt. Det kommunala uppdraget har blivit mer komplext. Man har både lagstadgade verksamheter och frivilliga verksamheter, som till exempel kultur, fritid och näringslivssamverkan, att hantera. Detta kräver ett bra ledarskap och man måste ta vara på, och följa de demokratiska processerna.

När man arbetar i en demokratiskt styrd verksamhet får man vara beredd på stora förändringar i ochmed att det är val vart fjärde år. Som kommunchef måste du vara smidig,anpassningsbar och kunna jobba med vilken majoritet som helst.

För att lyckas behövs det en tydlig ledning bland både politiker och tjänstemän, ha en tydlig målsättning med vad man vill, kunna mäta mål och inte vara rädd för att skruva på målen om det behövs

Målsättningen i en kommun måste vara realistisk om man skall få de anställda att jobba för den och man måste kunna styra den själv. Det finns mycket runt om som man inte kan styra själv,till exempel staten och de olika verken.

När saker inte fungerar ien kommun vill man gärna organisera om och fungerar inte det organiserar man om igen. Man skall inte lägga för mycket energi på det. Det viktigaste, om det skall fungera i en kommun, är attityder och värderingar. När man är offentligt anställd skall man vara ovanstående .

Kommunen måste få ihop sina olika verksamheter så att alla är på samma spår. Man måste få de olika verksamheterna att prata med varandra och inte om varandra. Dialog och mötesplatser för såväl kommunanställda som medborgare är viktiga i en kommun.

Vansbro kommun gjorde för ett antal år sedan en stor, lyckosam förändring. Man fick bland annat igång en mycket bra dialog med näringslivet, något som är väldigt viktigt för att det skall fungera i en kommun.

– Det är viktigt att släppa partipolitiken, den har man inte råd med, släpp prestigen, dra åt samma håll och samarbeta, kom överens om vad som skall göras och gör det, poängterade Olle Emanuelsson och fortsatte.

– Ha inte för många förändringspunkter, fokusera påde viktigaste och få något uträttat. Det krävs mod för att visa både styrkoroch svagheter och det krävs lust för att orka. Tänj på gränserna, summerade han sitt föredrag.

Mer läsning

Annons