Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Militären stoppar sprängningar av isproppen i Ogströmmen

Artikel 41 av 72
Vårfloden 2018
Visa alla artiklar

Nu stoppas räddningstjänstens sprängningar av isproppen i Ogströmmen utanför Öje i Malung-Sälens kommun, det rapporterar SVT Dalarna.

Annons

Läs också: Översvämningar i Dalarna – följ vår rapportering från störningarna här

Räddningstjänsten har sedan i måndags genomfört sprängningar i älven för att komma till bukt med den stora ispropp som bildats och orsakat översvämningar i byn. Sprängningarna har gjort att delar av E45 mellan Öje och Johannisholm har stängts av.

Läs mer [+]: Hundra sprängningar i Ogströmmen – se den första explosionen: "Det här är bara början"

Men nu får alltså inte räddningstjänsten fortsätta med sprängningarna. Efter att militära experter flugits in med helikopter för att undersöka isproppen så stoppar man fler sprängningar i älven eftersom de skulle utgöra ett säkerhetshot mot byn.

– De skulle behöva använda så grova laddningar att det vore ett hot mot både kyrkan och mot andra hus i byn, säger Per Hampus, räddningschef i Malung-Sälens kommun, till SVT Dalarna.

Se bilder från Ogströmmen i måndags då sprängningarna inleddes i tv-klippet:

Just nu försöker man lösa problemet med isproppen genom att lägga ut stora stenar i vattnet för att försöka leda om det, men faran är ännu inte över.

Enligt SVT Dalarna så har experter från miljökontoret, länsstyrelsen och det kommunala vattenbolaget varit på plats, och man har konstaterat att situationen i Ogströmmen är ett större problem som på sikt måste lösas permanent, annars är risken att problemet med isproppar kommer tillbaka.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Alla artiklar i
Vårfloden 2018