Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mannen höjde svärd mot poliser och hotade dem med yxa – döms till fängelse

En man har dömts till fem månaders fängelse för flera brott begångna i Sälen. Efter att ha dödshotat två restaurangägare så slog han sönder saker i en bostad innan han hotade tre poliser, med en yxa och ett svärd.
Själv har mannen uppgett att han trodde att poliserna var ute efter att skada honom och att han därför agerade i nödvärn.

Annons

En man i Sälen höjde ett svärd mot poliserna som skulle gripa honom och hotade dem även med en yxa. Nu dömer Mora tingsrätt mannen till fängelse för bland annat tre fall av hot mot tjänsteman. OBS: Bilden föreställer en annan yxa.

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

C-Politiker i Malung-Sälens kommun vill förhindra utplantering av varg på hemmaplan

Billy Opel tröttnade på fjällturisternas fortkörning i Dalarna - skrev låt om problemet

Här är de bästa utsiktsplatserna i Dalarna – och ett flertal mäktiga vyer i närbelägna län

SÅ KÖPER DU PLUS

Den nu dömde mannen är i 35-årsåldern. I början av mars i år befann sig mannen i Sälen, i Malung-Sälens kommun. Han blev stökig på en pizzeria och ägarna ledde ut honom. I samband med detta gick en lampa sönder. Mannen misstänktes för ringa skadegörelse, men Mora tingsrätt anser att det inte går att bevisa att mannen hade sönder lampan med flit och frikänner honom från misstankarna.

Han hotade även ägarna till livet när de ledde ut honom. Mannen gick sedan till en bostad i närheten där han slog sönder ett kylskåp samt gjorde flera hål i väggarna. Efter detta tillkallades polis för att gripa mannen.

De tre poliserna har vittnat under rättegången. En av dem har berättat att mannen verkade berusad och påverkad och att mannen inte ville tro på att de var poliser och att han hotade att hugga dem med en yxa och sticka dem med en kniv.

När de var på väg att ta sig in i bostaden så högg mannen yxan i väggen intill poliserna och lite senare höjde han även ett svärd mot dem. Slutligen lyckades poliserna övermanna mannen, bland annat genom att utlösa en brandsläckare mot honom.

Mannen själv har uppgett att han inte minns något av händelsen på restaurangen eftersom han var påverkad av alkohol och mediciner. Däremot har han berättat att han tidigare utsatts för våld och att han därför trodde att poliserna var några andra personer som var ute efter att skada honom.

Därför har mannen uppgett att han handlade i så kallat putativt nödvärn, en inbillad nödsituation, och att han därmed inte borde dömas för hoten mot poliserna, samt skadegörelsen i bostaden.

Mora tingsrätt anser att det står klart att poliserna upprepade gånger förklarat att de var poliser samt att de hade polisuniformer och visade sina polisemblem. Poliserna har vittnat om att de uppfattade det som att mannen förstod att de var poliser. Sammantaget anser tingsrätten att det saknas en rimlig förklaring till varför mannen skulle tagit miste på att poliserna var poliser.

Mora tingsrätt dömer mannen till fem månaders fängelse för olaga hot, skadegörelse samt tre fall av hot mot tjänsteman. Mannen ska även betala 5 000 kronor i skadestånd till företaget som äger bostaden där han slog sönder saker.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Mer läsning

Annons