Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Malungsbonde får ersättning för rovdjursangrepp

En björn har dödat ett får och skadat ett nötkreatur. De totala kostnaderna för rovdjurets angrepp blir 28 571 kronor.

Annons

I mitten av oktober kom det in en ansökan om ersättning för får och nöt som angripits av björn till Länsstyrelsen. Händelsen ska ha inträffat den 4 augusti i Malung-Sälen kommun. Länsstyrelsens besiktningsman kunde konstatera att de orsakats av björn. Förutom det dödade fåret söks ersättning för veterinärkostnader. Dödad tacka plus veterinärkostnader i samband med skadat djur ger en total utbetalning på 28 571 kronor.

bilden har itne med händelsen att göra.

Länsstyrelsens motivering till beslutet är följande:

"Enligt viltskadeförordningen får det i mån av tillgång på medel lämnas bidrag av statlig medel för att förebygga skada av vilt och för att ersätta skada av vilt. Enligt 11§ samma förordning, får Länsstyrelsen lämna ersättning för skada om det är uppenbart oskäligt att den skadelidande själv ska svara för de kostnader som skadan föranleder. Det har kommit nya riktlinjer från Naturvårdsverket för utbetalning av ersättning för tamdjur som skadats av vilt.

De nya riktlinjerna innebär att endast 80 % av de indirekta kostnaderna vid ett angrepp får betalas ut till företag inom jordbruks- och skogsbrukssektorn. Veterinärkostnader räknas som en indirekt kostnad. Ersättningsbeloppen baseras på Viltskadecenters rekommendationer, som även inkluderar värdering i särskilda fall. I ersättningsbeloppen ingår även visst merarbete. "

Mer läsning

Annons