Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Malungs IF presenterade sig för Rotary

Vid senaste Rotarymötet i Malung gästades de av Mari Tros Henriksson, som presenterade Malungs IF och dess verksamhet. Blanda nant att klubben har 1000 medlemmar och att de håller på med fyra olika idrotter, fotboll, handboll, ishockey och skidor.

Annons

Malungs IF arrangerar Skinnarloppet, vår- och höstmarknad, Skinnarcupen, Dansbandsveckan, CCM Trophy .

De olika sektionerna presenterade sedan var för sig sina egna verksamheter och för det stod representanter för de olika idrotterna.

Handbollen har varit vilande men för några år sedan ville några börja spela handboll och MIF och Jan Ove Aune startade om handbollssektionen. De har nu två aktiva tjejklasser 05/06 som består av tre tjejer födda -05 och sex tjejerfödda -06. Det laget ska börja spela seriespel 2018. Det andra laget består17-18 tjejer födda 07/09 och de spelar mot närliggande klubbar.

Malung har haft stora skidåkare som Särna Hedlund, NisseTäpp, Inge Mörk, Erik Gustafsson, Anna-Lena Fritzson och nu är det StinaNilsson som man håller tummarna för men Stina tävlar nu för Mora IK

Skinnarloppet startade 1924 och det 87:e skinnarloppetgenomförs om några veckor, 19 februari. Herrarna åker 45 km och damerna 42 km. Flest vinster av herrarna harSixten Jernberg och Mora Nisse med fyra segrar var, Oskar Svärd har tre. Flest segrar har Ulrika Persson som vunnit sex gånger. Eftersom skinnarloppet går några veckor före Vasaloppet och är seedingsgrundande är det alltid många deltagare i de många klasserna, oftast ligger deltagarantalet mellan 600 och 1000. Evert Ryen var tävlingsledare under många år men avslutade förra året och nu är det Jonas Melin som är tävlingsledare

30-40 ungdomar deltar i serietävlingarna och de är i allaåldrar, 10-12 åringarna är extra duktiga

Börs Erik Eriksson tog över verksamheten efter Sören Haga och ville då att seniorhockeyn skulle få en ny tränare. Patrik Rangedal fick i uppgift att åka till Leksand och prata med Ulf Skoglund som sade ja eftersom MIF har en stor ungdomsverksamhet. Seniorerna leder division 2 ganska överlägset och är på vägmot division 1 tidigare än beräknat. Att vara i division 2 kostar cirka 1,6miljoner per år men division 1 kostar 4-5 miljoner kronor. Domarna kostar cirka 6000 kronor per match eftersom de kommer från Karlstad eller Gävle.

Hockeyskola finns för 5-7 åringar och ungdomsverksamhet till15 år, sammanlagt är det ett 70 tal barn som deltar. Det finns 5-6 spelandetjejer och de spelar med killarna. Malung har inget damlag men Vansbrohar. Elin Lundberg från Malung spelar nui Leksand och i landslaget.

Hockeygymnasium finns nu i Malung och det är 25 killar frånhela landet som har upp till 10 träningstillfällen per vecka och 1-2 matcherper vecka. Nästa år kommer det att vara 43 killar.

Herrlaget spelar i division 4 och samarbetar med Äppelbo IK för att fylla upp de olika lagen. Damlaget spelar i division 3 och ligger 2:a i serien, de samarbetar med Dala-Järna

I juni arrangeras fotbollsskolan och sedan spelas Skinnarcupen där barn från 9 år deltar

Många nyanlända söker sig till fotbollen och integreras där. I juniorlagen är det mer än 50 procent utlandsfödda. Fem ungdomslag spelar i serien, cirka 500 ungdomar.

Inomhushallen betyder mycket för fotbollen och bygget kundegenomföras tack vare olika bidrag och resterande summa lånades avdansbandsveckan. Hallen hyrs ut till närliggande föreningar och förbundet för650 kr/timme och till övriga för 750 kr/timme.

Hallen är inte uppvärmd men har värmealstrande belysning,temperaturen är 3-8 grader och gummit i konstgräsmattan är inte från bildäck utan från lister.

Skinnarvallen, maskiner och vaktmästare kostar ungefär 1miljon per år.

Framtiden: fotbollsgymnasium planeras och ska presenteras ihöst med första intag hösten 2018

Mer läsning

Annons