Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mager häst med trasiga hovar stod i nedbetad hage – nu misstänks ägarna för djurplågeri

När länsstyrelsen kom till gården i Malung-Sälens kommun tillsammans med polis möttes de av en avmagrad och tufsig häst med trasiga hovor och svårt att röra sig. Nu har de två djurägarna anmälts misstänkta för djurplågeri.

Annons

Det var i september förra året som Länsstyrelsen, tillsammans med polis, genomförde en kontroll på en gård i Malung-Sälens kommun.

Kontrollen resulterade i en anmälan i vilken man konstaterade att tre hästar hölls i en nedbetad hage utan tillgång till extra foder. En av hästarna, som ägdes gemensamt av två personer, var dessutom mager och tufsig, med kraftigt förväxta och trasiga hovar och svårt att röra sig. Veterinär på plats konstaterade även att hästen hade fång – ett tillstånd som innebär smärta i hästens hovar.

Länsstyrelsen lyckades inte få tag på en av ägarna, men senare samma dag blev de kontaktade av den andra som berättade att denne inte var beredd att påbörja den omfattade och kostsamma behandling som hästen behövde för att bli frisk och att den därför skulle avlivas samma kväll.

Länsstyrelsen informerade då denne att om detta inte skedde måste hästen omgående ges smärtlindrande medicin samt placeras på mjukt underlag i stall för att avlasta hovarna.

Det skulle dock dröja tre dagar innan hästen faktiskt avlivades – tre dagar utan någon veterinärbehandling eller smärtlindring och utan att den placerades på det sätt som länsstyrelsen krävt.

Nu har länsstyrelsen konstaterat att de båda hästägarna har brustit i att ha tillräcklig tillsyn av hästen, vidta tillräckliga åtgärder och att ge djuret nödvändig vård vid sjukdom och tecken på ohälsa. Detta bedöms ha pågått i vart fall från våren/försommaren 2016 fram tills dess att hästen avlivades i slutet av september.

De ska därmed ha utsatt hästen för ett onödigt lidande – något som gör att länsstyrelsen nu polisanmält dem med anledning av misstanke om djurplågeri.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

Mer läsning

Annons