Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lions Club Malung firar 55år

Klubben vid jubileumet gästades av Pastinternational Director Heinz Ondrejka som överlämnade ett diplom till Knekt Mats Olofsson för hans insatser inom Lions, och till klubben överlämnade han ett bidrag till Lions Cancerforskningsfond.

Annons

Två Lionsveteraner Knekt Mats Olofsson och Past International Director  Heinz Ondrejka.

Vid Lions Club Malungssenaste månadsmöte firandes klubbens 55-årjubileum.

Klubben startades 23 maj 1962 och på mötet deltog en av grundarna, nämligen Knekt Mats Olofsson. Vid jubileet utdelades två Melvin Jones Fellowship till klubbmedlemmarna Ulf Matsson och Erik Perjos. Knekt Mats Olofsson tilldelades Melvin Jones Fellowship Progressive, då han tidigare erhållit Melvin Jones Fellowship.

Utmärkelsen är den högsta form av erkännande eller hedersbetygelse en Lion kan få för sitt välgörandearbete.

Klubben gästades av Pastinternational Director Heinz Ondrejka som överlämnade ett diplom till Knekt Mats Olofsson för hans insatser inom Lions, och till klubben överlämnade han ett bidrag till Lions Cancerforskningsfond.

Avdelningschef för ambulansen i Malung-Sälen, Hans Sandgren, gav en intressant föreläsning om ambulanshelikoptern i Dalarna. Ambulanshelikoptern ären dyr lösning och kritiska röster har höjts. Nu välkomnas den av många. Helikoptern är en förstärkning och ett komplement av akut- och ambulansvården i länet och räddar liv. Den kan spela en avgörande roll för flera tidskritiska skador och sjukdomstillstånd. Det gäller till exempel för trauma, skallskador, hjärtinfarkt, stroke och så vidare. I ambulanshelikoptern kan patienten snabbt få diagnos av anestesiläkaren och under pågående behandling transporteras till rättvård nivå.

Verksamheten bemannas av fem piloter, fem specialistsjuksköterskor och åtta anestesiläkare. I första hand åker man på prio 1-uppdrag utgörande 81 procent men även sekundärtransporter mellan olika sjukhus 19 procent.

Helikoptern har enflyghastighet på cirka 230 km/tim och en flygning mellan Mora – Malung tar cirka 20 minuter, berättar Hans Sandgren.

– Numer utför man också flygningar nattetid. Något som kan begränsa helikopterns tillgänglighet är väder faktorer som dålig sikt. Piloten avgör omvädret tillåter flygning, avslutade Hans.

Hans Sandgren föreläser om ambulanshelikoptern.

Mer läsning

Annons