Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konstnärer från Vallerås ställer ut på Grönland

På lördag klockan 11.00 är det vernissage på Galleri Grönland i Malung. Då öppnar en utställning med Inger Döhl, Emma Ingvarsson och Linda Ingvarsson. Samtliga med rötterna i Vallerås utanför Malung.

Annons

Emma och Linda Ingvarsson med lampor som Emma gör.

Samtliga tre tillhör släkten Skol från Vallerås. De har på olika sätt utvecklat sitt konstnärskap och har olika inriktningar. Utställnigen pågår en vecka på Galleri Grönland och förutom vernissagen är det öppet under onsdag till fredag i nästa vecka. Då är det öppet från lunch och fram till klockan 17.00 på eftermiddagarna.

IngerDöhl målar nordliga landskapi akvarell med motiv från främst Svalbard. Just nu ser Inger fram emot en målarresa till Grönland i maj. Hon visar sina tavlor tillsammans med kusinbarnen Emma och Linda Ingvarsson.

För Emma Ingvarsson var det en lite annorlunda grej som gjorde att hon inspirerades till sitt konstnärskap. Det var en shunt från 50-talet tillhörande en elpanna och hennes far ligger till grund för Skol Emmas lamptillverkning. Det var inte många gånger per år som Emma kom överens med temperaturen i det gamla huset. Allt från tropisk hetta till arktisk kyla.

– Den gamla elpanna ersattes med en värmepump och jag bestämde sig för att spara shunten som ett minne och göra något av den, berättar hon.

Tillsammans med tillhörande rördelar blev den liggandes i några månader och att det blev just en lampa tror hon hänger ihop med att hennes far är elektriker. Hade hon inte växt upp i en elfirma hade tanken på en lampa nog aldrig kommit..Sedan fem år tillbaka är lamptillverkning en del av hennes vardag.

Även Linda Ingvarsson är född i Vallerås i Malung och är numera bosatt i Whistler Kanada. Linda började göra smycken då hennes kusin, Skol Emma Ingvarsson gav henne ett gäng med skedar och sa åt henne att skapa något av dessa.

– Att få använda sig av dessa utsmyckningar, som gamla bestick har och kunna återanvända dom och ge dom ett nytt liv, för att skapa moderna smycken med en äldre tuch. Detta känns nödvändigt ur återvinningsvinkel och som en påminnelse om gammalt hederligt hantverk i dagens digitala värld, poängterar Linda Ingvarsson.

Inger Döhl med en akvarell.

Mer läsning

Annons