Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kenneth Gärdestad trivdes i skuggan av sin bror Ted "Skrev fantastiska texter"

Efter att ha vårdats på sjukhus den senaste tiden avled Kenneth Gärdestad på lördagens morgon.
– Jag har ju vetat om att han var sjuk, och hade telefonkontakt med Kenneth för några veckor sedan. Han sa att han kände sig vemodig, säger Johan Eriksson.

Annons

Han är mannen bakom Malungsfors visfestival som Kenneth Gärdestad gästat ett par gånger. Johan Eriksson är också en av landets främsta uttolkare av artisten Ted Gärdestad. Han har gett otaliga hyllningskonserter, och många gånger var brodern Kenneth Gärdestad med och berättade på scenen.

”Kenneth Gärdestad hade minst lika stor del i framgången för musiken som han och Ted skapade tillsammans” säger Johan Eriksson - här är han i sångartagen under Malungsfors visfestival.

Han blev 69 år och somnade in på sjukhuset i helgen, drabbad av cancer.

– Vi förstod ju alla vart han var på väg, men jag hade hoppats att han skulle klara sig ett tag till, säger Johan Eriksson.

Plusläsning: För gammal för huvudrollen i filmen om Ted Gärdestad

För några veckor sedan uppträdde Johan tillsammans med Party­polarna på Scalateatern i Stockholm, med showen ”Himlen är oskyldigt blå”.

Kenneth Gärdestad skulle har varit med, och när det stod klart att han inte orkade så spelade Kenneth in en videohälsning till publiken, där han som vanligt berättade om hur han och brodern skapade låtar tillsammans. Ted komponerade, Kenneth skrev texterna.

Låtskrivaren Kenneth Gärdestad avled i helgen 69 år gammal.Foto: Malin Hoelstad / TT

– Det är musik som vi även i framtiden kommer att sjunga på skolavslutningar och begravningar. Alla blir större när de går bort, men utan texterna skulle de fantastiska låtarna inte vara samma sak, säger Johan Eriksson och konstaterar att det i verkligheten var som i filmen om Ted Gärdstad – den yngre brodern var stjärnan, Kenneth var nöjd med att vara i bakgrunden.

– Han jobbade som arkitekt, och tog hand om Ted när han mådde dåligt. De hade ett kärleksfullt förhållande.

Vilken är din favorittext som Kenneth skrivit?

– Det måste nog vara ”Himlen är oskyldigt blå”. Den är naken, stark och helt fantastisk.

Mer läsning

Annons