Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I helgen lappas det för ökad tillgänlighet i Malung

Under lördagen kommer Synskadades förening att vara ute i Malung och sätta knallgula lappar på allt som är ett hinder i gatubilden för synskadade.

Annons

Utan en tanke på att synskadade inte ser samma sak som seende händer det ofta att människor ställer saker i gatumiljön som direkt utgör en fara för någon med synskador.

Det kan vara felparkerade cyklar, dåligt avspärrade gatuarbeten, varuställ, gatupratare och andra farliga hinder i trafiken. Ofta ställs saker ut på gatan utan en tanke på att någon inte ser dem och kan skadas. Många med grava synskador upplever det så obehagligt och farligt att många undviker att ge sig ut i gatumiljön på egen hand.

– Så är det och en synskadad kan ju heller inte ha ögonkontakt med en bilförare, de måste lite på att bilföraren ser dem och visar hänsyn, säger Annika Östling, ordförande för suynskadades förening i Dalarna.

På lördag kommer de från föreningen att gå runt i Malung och sätta knallgula lappar på sådant som står farligt till och det hela handlar om att göra seende uppmärksamma på problemet.

Många svenskar vet inte ens att den vita käppen använd av synskadade för att ta sig fram på gator och torg.

Mer läsning

Annons